Svenske läkaren tar på sig ansvaret

Waldebäck: Kan sätta stort frågetecken på mig själv

1 av 6
SPORTBLADET

Landslagsledningen rasar mot IOK.

Samtidigt går Tre Kronors läkare nu ut och tar på sig ansvaret till dopningsdomen.

– Jag kan sätta ett stort frågetecken på mig själv, säger Björn Waldebäck.

Foto: STEFAN MATTSSON
Björn Waldebäck och Bäckström.

Nicklas Bäckström missade OS-finalen och enligt landslagets läkare, Björn Waldebäck, och IIHF:s läkare, har 26-åringen tagit en tillåten allergimedicin, men i för stor dos, och medicinen innehåller psuedoefedrin, en substans som finns på både Wadas och IOK:s förbjudna lista.

– Man jagar substanser som har en så liten effekt, typ som kaffe, säger Waldebäck, och jämför med att dricka för många koppar kaffe.

Tar på sig ansvaret

Samtidigt går Waldebäck nu ut och ta på sig ansvaret till att den svenske hockeystjärnan fastnade i dopningskontrollen och missade "viktigaste matchen i karriären".

– Jag känner ett väldigt stort ansvar. Men vi kunde inte föreställa oss konsekvenserna av något som inte är prestationshöjande, säger han.

– Han frågade mig om han fick ta en tablett och jag sa ja. Jag kan sätta stort frågetecken på mig själv som ger en spelare en tablett som är klassad som dopning.

Waldebäck fortsätter:

– Alla hockeyläkarna är med på ett möte. Då kommer pesudoefedrin upp. Då säger vi att en tablett är okej. IOK borde ha varnat och sagt att du ligger lite över.

"Är ett oskyldigt offer"

Substansen är tillåten på träning, men inte match och Waldebäck menar att nivåerna är individuella och att värdena kan ändras på bara någon minut.

– Att göra statements på de här nivåerna är att sila kameler och jaga mygg, säger den svenske landslagsläkaren.

Internationella ishockeyförbundets läkare ger också Bäckström sitt medlidande:

– Det ämnet han har tagit är bara otillåtet vid en viss nivå. I det här fallet har det gått över den nivån. Jag känner som läkare att det inte är något dopning i detta och att han är ett oskyldigt offer. Vi stöder honom i detta, säger Mark Aubry.

FAKTA

Substansen psuedoefedrin

Substansen finns i exempelvis allergi- och astmamediciner och har som funktion att vidga luftrör som svullnat upp.

Det var bortplockat från Wadas förbjudna lista i flera år, men togs sedan tillbaka.

Martin Fahlström, läkare i Riksidrottsförbundets dopningskommission, förklarar:

– Tar man lite för hög dos kan det teoretiskt sätt bli en liten adrenalineffekt. Men anledningen till att den finns med på Wadas lista är att den har kemiska släktingar som är otillåtna. Det är ingen allvarlig dopning, utan det är lätt att man tar det utan att tänka sig för. I de lätta fallen kan idrottaren bli varnad, i de allvarligare fallen kan man bli avstängd i ett antal månader.

ARTIKELN HANDLAR OM