”NHL tycker det har varit respektlöst”

1 av 5
NHL-kommissionären Gary Bettman uppges vara rejält irriterad över hur dopningsaffären har skötts av IOK.
SPORTBLADET

SOTJI. Nicklas Bäckström fastnade i en dopningskontroll.

Och hanteringen har gjort sprickan mellan NHL och Internationella ­olympiska kommittén ­ännu djupare.

Enligt Sportbladets uppgifter var NHL – redan före dopningsaffären – starkt kritiskt till hur IOK har hanterat den olympiska ­ishockeyturneringen.

Nyheten slog ner som en bomb och efterspelet till OS-finalen kom helt att handla om dopningsaffären med Tre Kronors Nicklas Bäckström.

Allt annat än bra publicitet för sporten och inte alls den avslutning som Internationella ishockeyförbundet och NHL hade hoppats på. OS är den stora möjligheten att marknadsföra ishockeyn på den internationella scenen.

”Otroligt dåligt”

Svenska landslagsledningen med Tommy Boustedt i spetsen ­rasade mot hur IOK hanterat ärendet.

Och de får stöd av Svenska ishockeyförbundet. Vice ordförande Peter Forsberg säger:

– Det är ett justitiemord. Att det ska ta nästan fyra dygn mellan ett test till det att resultatet offentliggörs. Och när man väl gör det är det två timmar innan OS-­finalen ska spelas. Jag tycker det är så otroligt dåligt hanterat. Det är så förfärligt mot svensk ishockey och framför allt mot Nicklas Bäckström.

Men dopningsaffären har inte bara rört upp känslorna hos landslagsledningen och Ishockeyförbundet. ­Enligt Sportbladets uppgifter är NHL, och dess högsta chef, kommissionären Gary Bettman, rejält irriterade över hur affären har skötts. Redan innan avstängningen av Bäckström fanns det missnöje från NHL mot IOK på en rad olika punkter.

Relationen har definitivt inte blivit bättre efter det som hände i går. Det NHL framför allt ska ha reagerat mot är hur processen har sköts och att OS-finalen, som skulle ha blivit en festlig avslutning, slutade med kaos.

Ska diskutera

Peter Forsberg känner ­inte till Sportbladets uppgifter men säger:

– Jag har varit i kontakt med Bettman, vice ordförande Bill Daly och spelarfacket (NHLPA). De har uttryckt sitt fulla stöd. NHL tycker att hela processen har varit respektlös. Mot svensk ishockey, mot OS-finalen och mot Nicklas Bäckström.

Frågan om NHL kommer att släppa spelare även till OS 2018 har diskuterats ­under turneringen. Inget ­besked är nära och går­dagens händelse har inte ökat möjligheterna.

– En personlig reflektion är att det här kommer att få konsekvenser för framtiden när det gäller NHL:s inställning att släppa spelare till OS, säger Peter Forsberg.

DET HÄR SKA BÄCKSTRÖM ANVÄNT SIG AV

Fakta: Pseudoefedrin

Substansen finns i exempelvis allergi- och astmamediciner och har som funktion att vidga luftrör som svullnat upp. Höga doser av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter, enligt Fass.

Substansen försvann från Wadas lista över dopningsklassat preparat 2004, men återkom 2010.

Vid återinförandet motiverade Wada sitt beslut med att man under uppehållet märkt ett ökat antal fall med höga nivåer av pseudoefedrin som talade för ett utbrett missbruk av substansen.

När den återinfördes på listan gjordes det med ett tio gånger högre gränsvärde än tidigare. Förr var gränsvärdet 15 mikrogram per milliliter, nu är gränsvärdet 150 mikrogram per milliliter urin.

A-testet som gjordes på Nicklas Bäckström visade 190 mikrogram per milliliter.

Medicinen som Bäckström ska ha använt sig av heter Zyrtec-D.

FOTNOT: I går pratade svenske landslagsläkaren Björn Waldebäck, IOK:s medicinska kommittés ordförande Arne Ljungqvist och Internationella ishockeyförbundets medicinskt ansvarige Mark Aurby, alla om ett gränsvärde på 15 nanogram per milliliter, men enligt Wadas lista som gäller från och med 1 januari 2014 framgår att pseudoefedrin är förbjudet när koncentrationen är högre än 150 milligram per milliliter. Skillnaden mellan nanogram och mikrogram är 1 000 gånger.

Läs mer om förvirringen kring Bäckströms tester här.

 Sammanställning: Andreas Käck, Jonathan Berntsson.

ARTIKELN HANDLAR OM