"Lill-Pröjsarn" tar Bäckström i försvar

"Skrattretande hur korkat IOK agerat"

SPORTBLADET

För 40 år sedan hade Ulf Nilsson otillåtna substanser i kroppen – och den första svenska dopningsskandalen var ett faktum.

Och "Lill-Pröjsarn" tar Nicklas Bäckström i försvar.

– IOK och internationella hockeyförbundet har hanterat det här jävligt klantigt, säger han.

Foto: LOTTE FERNVALL
Ulf ”Lill-pröjsarn” Nilsson

Under VM 1974 i Helsingfors var det första gången som dopningskontroller genomfördes i ett internationellt mästerskap i ishockey.

Efter den svenska 4–1-segern mot Polen testades Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson positivt. Sverige förlorade matchen och Nilsson uteslöts ur turneringen.

– Det var varken organiserat eller kontrollerat. Den svenska läkaren hade givit halva laget hostmedicin, jag hade inte tagit det på eget bevåg, säger han.

"Vi tog konsekvensen"

Det var genom hostmedicinen han fick det förbjudna preparatet efedrin i kroppen.

– Jag visste att jag inte hade gjort fel. Det fanns en förklaring och vi tog konsekvensen, säger Ulf Nilsson.

Efter gårdagens dopningsavslöjande lägger Ulf Nilsson ingen skuld på varken Nicklas Bäckström eller den svenska landslagsledningen.

Men han rasar mot IOK:s agerande.

– Man måste själv ta ansvar för sina handlingar, men jag tror inte att man tar det här preparatet om man vill dopa sig. Det är skrattretande hur korkat IOK har agerat. Det är tragiskt. De och internationella hockeyförbundet har hanterat det här jävligt klantigt, säger Ulf Nilsson.

Finländaren stängdes av

I samma mästerskap, VM 1974, blev även den finske målvakten Stig Wetzell ertappad med olovliga mängder efedrin i kroppen. Wetzell blev senare avstängd.

För Ulf Nilsson väntade inga vidare reprimander efter turneringens slut.

– Nej, det blev inga påföljder. I Nicklas Bäckströms fall tycker jag att det är beklagligt att något sånt här ska hända när han står inför sin mest betydelsefyllda match hittills i karriären. Man måste verkligen titta över dopningsreglerna, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM