Överväger att kasta ut längdskidåkning

Nya allvarliga dopningsfallet har fått österrikiska förbundet att tröttna

Johannes Dürr snedsteg kan stå längdskidåkningen dyrt.
SPORTBLADET

Längdskidåkning som idrott kan gå en mörk framtid till mötes i Österrike.

Det tyska skidförbundet överväger nämligen att kasta ut det från förbundet efter den senaste dopningsskandalen.

– Det är alltid trubbel med dem, säger Förbundspresidenten Peter Schröcksnadel till ORF.

Under lördagen kom beskedet att österrikiske längdskidåkaren Johannes Dürr, som slutade trea i Tour de Ski och var medaljkandidat på femmilen, åkte fast – och erkände – dopning med EPO.

Dopningsfallet med Dürr är bara ett i en lång rad allvarliga dopningsfall inom österrikisk längdskidåkning. Efter OS i Salt Lake City 2002 blev tre österrikare avstängda efter bloddopning och vid Turin-OS 2006 blev ytterligare fyra österrikare avstängda.

Spenderar miljoner

Efter ett rent OS 2010 var det så dags igen i Sotji och därmed har österrikiska längdskidåkare varit inblandade i dopningskandaler i tre av de fyra senaste olympiska spelen.

Det har fått det österrikiska skidförbundet att tröttna. Förbundspresidenten Peter Schröcksnadel berättar i en intervju med ORF att han blev väldigt besviken över nyheten om Dürr.

Förbundet spenderar årligen mellan sju och åtta miljoner kronor på längdskidåkning och i dag undrar Schröcksnadel om pengarna spenderas bättre om de slopar hela sporten.

”En ensam lönnmördare”

– När det är något du inte kan kontrollera är det svårt. Det väcker frågan om att är korrekt att behålla längdskidor inom förbundet. Det är alltid trubbel med dem. Märkligt nog händer det aldrig i världscupen eller VM, bara i OS. Det är tragiskt, säger Schröcksnadel.

Kanske kan Schröcksnadel finna tröst i att ordföranden i Österrikes olympiska kommitté, Karl Stoss, vidarebefodrar Dürrs budskap att han var ensam i den österrikiska truppen om att dopa sig.

– Han har sagt att han är en ensam lönnmördare. Inga andra är involverade, säger Stoss enligt NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM