”De måste avgå”

Malmö FF:s guldläkare kräver duons avgång efter dopningsskandalen

1 av 2
SPORTBLADET

Tre Kronors läkare Björn Waldebäck har tagit på sig skulden för Nicklas Bäckströms dopningsavstängning.

Nu ser ansedda kollegan bara en utväg för landslagsläkaren och landslagschefen Tommy Boustedt.

– De måste avgå bägge två, säger Pär Herbertsson, lagläkare i Malmö FF.

Foto: BILDBYRÅN
Malmö FF:s läkare, Pär Herbertsson (höger).

Nicklas Bäckström missade OS-finalen mot Kanada och den största dopningsskandalen någonsin inom svensk hockey var ett faktum.

Efteråt har landslagsläkaren Björn Waldebäck helt tagit på sig ansvaret.

– Det misstaget är helt och fullt mitt att jag rekommenderar honom att ta den tabletten. Han har vid ett tillfälle en förhöjd koncentration och vi tror att det här är vid precis ett sådant tillfälle, säger Waldebäck till Sportbladet.

Det får kollegan Pär Herbertsson, läkare i det Malmö FF som vann fotbollens allsvenska i fjol, att reagera kraftigt.

"Kan inte vara kvar"

Herbertsson är oförstående till att Björn Waldebäck givit Nicklas Bäckström sitt godkännande att ta den numera så omskrivna allergimedicinen.

– När vi värvar en spelare till Malmö FF spelar det ingen roll om han ätit en medicin i sju-åtta år. Det är oväsentligt. Kan den klassas som dopning förbjuder vi den, säger Pär Herbertsson.

Nicklas Bäckström ska ha tagit en tablett på onsdag morgon och sedan testats på kvällen. Det gjorde att han visade upp för höga värden.

– Björn skulle inte ha låtit Nicklas ta medlet över huvud taget och han kan inte vara kvar inom förbundet när han har gjort en sådan här tavla. Björn har inte följt de regler som finns, säger Pär Herbertsson.

Jämför med Lahtis

Efter att det uppdagats att Nicklas Bäckströms dopningstest var positivt rasade Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt mot IOK.

Också det är något som Pär Herbertsson är kritisk till.

– Det är löjligt att förskjuta det på någon annan. Det är Björn som har gjort fel och Tommy som anställt honom, de ska avgå bägge två.

– Se på de finska läkarna efter längd-VM i Lahtis. Då var det inget snack om saken om att de skulle avgå. SOK kan inte ha kvar en läkare som inte sköter det som är bland det viktigaste under ett OS eller ett VM, säger Pär Herbertsson.

ARTIKELN HANDLAR OM