”Blev Viktor istället för Tom eller Steve”

Putin påstås ha köpt segern i medaljligan

SPORTBLADET

Ryssland blev OS bästa nation på hemmaplan i Sotji.

Avgörande: En sydkorean vid namn Ahn Hyun-Soo.

Nu känd som sexfaldiga OS-guldmedaljören Viktor Ahn.

Ryssland avslutade OS som hela spelens bästa nation. Med 13 guld, och totalt 33 medaljer, vann nationen medaljligan före Norge på 11 guld. Även spelens främste individuella idrottare representerade hemmanationen.

Med tre guld och ett brons tog shorttrackåkaren Viktor Ahn flest medaljer av alla i Sotji och blev också helt avgörande i nationskampen. En dominant som Ryssland anklagats för att ha köpt till sig.

”Han behövde ha lön”

2006 hade Ahn Hyun-Soo tagit tre OS-guld för Sydkorea vid spelen i Turin och blivit en nationalhjälte. Men efter VM samma år började det skära sig mellan stjärnan och det sydkoreanska förbundet.

Efter världsmästerskapen skällde Ahns pappa ut shorttrack-förbundets vicepresident och anklagade dem för att försöka motarbeta stjärnan. Följden blev att landslaget delades i två rivaliserande grupper där Ahns fick damtränaren som coach. Åkarna från de två rivaliserande gängen vägrade sedan delade flygplan, hotellrum eller ens vistas i samma rum samtidigt.

Ahn var förgrundsfiguren för den ena gruppen och hans gamla skolkamrat Lee Ho-Suk för den andra. Nu vägrade de två, som tidigare ofta var rumskamrater under tävlingsresorna, helt att tala med varandra och Ahn övervägde att ge upp sporten.

Förbundet lyckades till sist lappa ihop laget igen men efter OS 2010 blossade konflikten med Ahn upp på nytt. Sydkoreanen missade då att kvalificera sig för spelen efter ett långt skadeuppehåll – men tog inte förbundets besked med ro.

Ahn Hyun-Soos farbror gav sig helt enkelt ut på internet på jakt efter en ny nation till sonen. Han hittade två alternativ: USA och Ryssland.

– Han övervägde USA också, väldigt länge. Men det fanns svårigheter med att flytta dit och budgeten var också ett stort problem. Han behövde ha lön och de kunde inte betala. Det finns inga pengar i shorttrack där. De bästa förutsättningarna fanns i Ryssland eftersom de var öppna och gjorde lösningen bra för honom, har förre ryske coachen Jang Kwon-ok, som hjälpte till att värva Ahn, berättat för NY Times.

Jang ville inte gå in på vilka summor Ahn fick av Ryssland för att byta nation men berättade för Ny Times att processen med att byta medborgarskap varit ”väldigt, väldigt lätt”. En stor skillnad mot den många gånger krävande processen som nya amerikanska medborgare tvingas gå igenom. Det var knappast någon slump heller.

2011 blev Ahn Hyun-soo rysk medborgare, bytte namn till Viktor Ahn och lovade att tävla för sitt nya hemland i Sotji. Enligt NY Times ska president Vladimir Putin ha varit inblandad och blivit ”mycket nöjd” över nyheten.

”Inbilla er inte att han blev köpt”

Efter succén i Sotji dementerade ändå presidenten för ryska skridskoförbundet att landet värvat sina guldmedaljer.

– Inbilla er inte att Viktor Ahn är köpt. Det fanns inga kommersiella erbjudanden för Viktor när han bytte medborgarskap. Inte en chans, säger Aleksei Kravtsov.

Ahn själv sa efter sin tredje guldmedalj att planen egentligen aldrig var att bli rysk medborgare.

– När jag först kom hit var det bara för att träna. Jag var skadad och behövde folk som trodde på mig. Men mitt mål var att tävla i ett OS till så jag tog beslutet och det är ingenting jag ångrar i dag.

Det dementeras helt av det ryska förbundet.

– Jag tror att han blivit felöversatt. Från första början när han kom till Ryssland så var det för att representera Ryssland i Sotji, säger Aleksei Kravtsov.

Klart är att Ryssland tack vare Ahn blev hela OS främsta nation. Hade den tidigare sydkoreanens val istället fallit på USA, och framgångarna blivit lika stora, så hade amerikanerna avancerat från fjärde plats i medaljligan och petat ner Ryssland från tronen.

– Tyvärr kunde vi inte tävla med de finansiella förutsättningarna i det ryska laget inför OS så han blev Viktor istället för Tom, Chris eller Steve, säger en anonym amerikansk coach till stora sportsajten Deadspin.

FAKTA

Medaljligan:

1. Ryssland: 13 guld, 11 silver, 9 brons

2. Norge: 11 guld, 5 silver, 10 brons

3. Kanada: 10 guld, 10 silver, 5 brons

4. USA: 9 guld, 7 silver, 12 brons

5. Nederländerna: 8 guld, 7 silver, 9 brons

ARTIKELN HANDLAR OM