”Det är fyra-fem som tagit samma medicin”

Läkaren dagen efter finalen: Hade teoretiskt kunnat hända någon annan också

SPORTBLADET

Nicklas Bäckström fastnade i ett dopningsprov och missade OS-finalen.

Enligt läkaren Björn Waldebäck tar fyra-fem spelare i det svenska laget samma preparat.

– Vilka det är får de berätta själva, säger landslagsläkaren.

Landslagsläkaren Björn Waldebäck har tagit på sig ansvaret för Nicklas Bäckströms positiva dopningsprov.

– Det misstaget är helt och fullt mitt att jag rekommenderar honom att ta den tabletten. Han har vid ett tillfälle en förhöjd koncentration och vi tror att det här är vid precis ett sådant tillfälle, sade landslagsläkaren Björn Waldebäck under söndagskvällen.

”Kanske en tredjedel som tagit det”

Bäckström testades positivt för att ha haft för höga halter av pseudoefedrin i kroppen. Gränsvärdet är 170 mikrogram/milliliter och Tre Kronor-stjärnan hade 194, allt enligt Waldebäck.

– Alla andra siffror är fel.

Waldebäck uppgav efter finalen för Expressen att Bäckström inte heller är ensam om att ta tabletten i fråga i det svenska OS-laget.

– Nej, det finns andra spelare som tar liknande substanser precis på samma sätt som jag har sagt, att man får ta ett piller där pseudoefedrin finns i. Jag vet inte hur många spelare det är. Kanske en tredjedel, säger Waldebäck till Expressen och säger att det rör sig om fyra-fem spelare.

Enligt läkaren hade det som nu hänt Bäckström ”teoretiskt” även kunnat ha hänt någon spelare i något annat lag också. Waldebäck garanterar dock att ingen ytterligare spelare från det svenska laget kommer att åka fast efter OS-finalen.

”Kommer ingen ta igen”

– Ja, under förutsättning att alla pratar sanning. Man måste uppge vad man tagit för medicin och de som testats (efter finalen) har absolut inte tagit de medicinerna, sa Waldebäck när laget landade på Arlanda.

Så hela laget kommer inte råka illa ut nu?

– Det är ingen risk för det.

Vilka är det som tagit samma preparat?

– Det får de berätta själva. Det är mediciner i en dos som är tillåten. Jag utgår från att de har tillåtna doser.

Samtidigt säger Waldebäck att tabletterna nu kommer förbjudas i Tre Kronor.

– Det är en händelseanalys. Händer något sånt här ska man naturligtvis inte göra om det. De här tabletterna kommer självklart ingen ta efter det här.

ARTIKELN HANDLAR OM