Bäckström stöttas efter dopningsfallet

Huselius: ”När de kände sig trötta fick de energi och fick upp pulsen. Spelarna använde det i det syftet.”

SPORTBLADET

Niklas Bäckström testade för högt för pseudoefedrin och missade OS-finalen.

Nu backas han upp av tidigare NHL-spelare.

– Jag trycker väldigt synd om Niklas, säger Espen Knutsen.

Sverige föll med 0–3 i OS-finalen mot Kanada, men eftersnacket handlade om Nicklas Bäckström. Den 26-årige forwarden stoppades från matchen efter att ha testats positivt med för höga halter av pseudoefedrin i kroppen.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har anklagats för konspiration och svarat med att döma ut Tre Kronors agerande upp till dopningstestet.

”Borde inte stoppats”

Nu rider tidigare Anaheim, Columbus och Djurgårdsspelaren Espen Knutsen ut till försvar för den svenske NHL-stjärnan.

– Jag tycker väldigt synd om Niklas. Som jag ser det är det väldigt oskyldigt. Det är inte dopning du tar för att bli en bättre hockeyspelare, utan för att det inte ska klia i ögonen, säger Knutsen till NRK.

Knutsen, som i dag tränar norska Vålerenga, menar att Bäckström aldrig borde ha blivit stoppad från finalmatchen mot Kanada och att medicinen är väldigt vanlig i USA.

– Det har blivit striktare sedan jag var där men du kan få starkare saker i USA än vad du får i Europa. Det kan köpa det på apoteket, i princip alla använde det. Jag tog det också.

Blev beordrad av läkare

Även nuvarande norska landslagskaptenen Ole-Kristian Tollefsen har erfarenhet av medicinen Zyrtec-D från tiden i NHL. Samma medicin som Bäckström konsumerat under Sotji OS.

– Jag tog det en gång när jag var förkyld. Jag blev beordrad av läkaren eftersom det öppnar luftvägarna. Det är ju flera som använder det och där borta står det inte på någon lista. Då var vi kanske inte helt medvetna om att det står på en lista i Europa, säger Tollefsen till NRK.

Niclas Wallin, tidigare i bland annat Carolina och San Jose, är övertygad i en intervju med Expressen.

– Jag garanterar att alla provat det, säger Wallin.

”Blir uppumpad”

I en granskning av Pseudoefedrin utförd av Sports Illustrated inför OS i Nagano 1998 menade dåvarande Colorado-forwarden Jari Kurri, som tog medicinen, att den kunde ligga bakom det fula spelet i NHL, och en bristande respekt mellan spelarna.

– Man tar den och man blir uppumpad. Jag tycker att ligan behöver kolla på det, sa Kurri.

Även Montreal-forwarden Mark Recchi tog medicinen.

– Man blir uppumpad. Ibland svallar känslorna på isen, lite för mycket.

Svenske forwarden Kristian Huselius, tidigare i bland annat Florida och Calgary, intygar också att tillgången till medicinen varit stor i NHL.

– När jag kom till NHL i början av 2000-talet fanns det tillgängligt för alla. Det var bara att gå och plocka ur medicinskåpet.

Var det mycket snack om tabletterna?

– Nej, snack var det inte. Men alla tog det öppet, det var inget konstigt. När de kände sig trötta fick de energi och fick upp pulsen. Spelarna använde det i det syftet.

Testade du själv?

– Nej, jag gjorde aldrig det.

Märkte du någon skillnad på lagkamrater som tog det?

– Jag pratade med spelare som använde tabletterna, de tyckte att det hade effekt. Att de "vaknade till". Och man kunde se att de blev lite uppspelta och aggressiva.

Hur såg användningen ut när du lämnade ligan?

– Det försvann mer och mer. Jag tror att vi hade ett förbud att ta det innan matcher, utan fick bara använda det på träning. Jag tror att det fortfarande är så nu.

ARTIKELN HANDLAR OM