Superstjärnor dras in i stora gashärvan

Omtalas i samband med utveckling av ny ”doping-form”

SPORTBLADET

Ryska idrottsstjärnor ska enligt tyska WDR använt ädelgasen xenon för att förbättra sina prestationer.

Nu dras aktiva i skridsko, basket, ishockey, simning och friidrott in i härvan.

En som pekas ut för samröre med företaget bakom gasmetoden är superstjärnan Jevgenij Plusjenko.

Tyska tv-kanalen WDR uppgav på måndagen att över 70 procent av de ryska medaljörerna vid sommar-OS 2004 och vinter-OS 2006 använt ädelgasen xenon. Vid inhalering av gasen stimuleras kroppens produktion av erytropoietin (Epo). Konstgjord tillförsel av Epo är en av de mest effektiva dopningsformerna och stängt förbjuden enligt gällande regelverk.

Samarbetat med ishockeyligan

Nu dras några av nationens största idrottsstjärnor in i härvan. Enligt WDR är det ryska företaget Atom-Med-Senter som står bakom utvecklingen av den tidigare okända tekniken, som ännu inte är förbjuden enligt Wadas regler och inte går att upptäcka i dopningsprov.

Idrottsministern Vitalij Mutko ska själv ha beordrat idrottare att använda metoden och haft god insikt i Atom-Med-Senters arbete. Detsamma gäller landslagsläkaren för skridskolaget och det kvinnliga basketlaget Filipp Sjvetskij.

Atom-Med-Senter skriver på sin hemsida att Sjvetskij sedan 2008 arbetat målmedvetet med utvecklingen av metoden både tillsammans med den ryska olympiska kommittén och den ryska ishockeyligan KHL. Resultatet av arbetet ska sedan ha presenterats för en nöjd idrottsminister, uppger WDR enligt VG.

Men användningen av metoden ska gå längre tillbaka än så. Enligt Atom-Med-Senters hemsida har de jobbat tillsammans med rysk idrott ända sedan 2002-2003, bland annat med simmare och friidrottare. 2003 startades sedan ett forskningsprojekt i aktivt samarbete med det ryska friidrottsförbundet.

”Kommer ta tag i det”

2005 anslöt skidskytteförbundet som partner med målet att använda ädelgasen xenon för att förbättra prestationen. De försökte då bland annat ta fram en bärbar inhalator till gasen.
Atom-Med-Senter namnger också superstjärnan i skridsko Jevgenij Plusjenko som en idrottare som läkaren Filipp Sjvetskij samarbetat personligen med. Enligt VG står det inte svart på vitt på hemsidan att det är xenon Plusjenko fått hjälp med men det beskrivs som företagets specialitet.

Användning av xenon är ännu inte uppsatt på antidopningsorganisationen Wadas lista över förbjudna preparat men organisationen har nu lovat att agera.

– Kommissionen som övervakar förbudslistan kommer att ta tag i det här. Det kommer stå på dagordningen redan till nästa möte, säger presidenten Craig Reedie enligt VG.
Chefen för dopningslaboratoriet i tyska Köln Wilhelm Schanzer beskriver användandet av preparatet som en gråzon.

– Just nu är det fortfarande en gråzon och det behövs ytterligare utredningar, säger Schanzer till tysk media.

ARTIKELN HANDLAR OM