Testade 'dopningen' i svensk skidmössa

Skröt om stora forskningsprojektet: Ska ge flera medaljer i Sotji

SPORTBLADET

Här testas den omtalade ”dopningsgasen” xenon i OS-spåren – med en svensk skidmössa.

Redan för ett år sedan skröt Ryssland om användningen som i dagarna överraskat skidvärlden.

– Vi hoppas att det här ska hjälpa idrottarna, säger forskningsledaren Yury Bubeev i Russia Todays inslag.

Tyska tv-kanalen WDR uppgav på måndagen att över 70 procent av de ryska medaljörerna vid sommar-OS 2004 och vinter-OS 2006 använt ädelgasen xenon. Gasen används för att öka kroppens egen produktion av erytropoietin (Epo) som vid kostgjord tillförsel är en av de mest effektiva formerna av dopning.

”Det här är helt nytt”

Avslöjandet överraskade både antidopningsorganisationen Wada och ledande experter.

– Kommissionen som övervakar förbudslistan kommer att ta tag i det här. Det kommer stå på dagordningen redan till nästa möte, sa Wada-presidenten Craig Reedie enligt VG.

– Det här är helt nytt och har inte diskuterats i något sammanhang då jag varit med inom antidopningsarbetet, säger Inggard Lereim, mångårig dopningsjägare och vicepresident i den norska antidopningsorganisationen, till Dagbladet.

Men Ryssland har knappast jobbat med gasen i hemlighet. Redan för ett år sedan sände tv-kanalen Russia Today ett långt inslag om forskningsarbetet kring xenon. Där berättar forskare att arbetet framförallt är inriktat på att förbättra idrottares prestationer.

– Det här är en teknik som ska användas inom professionell idrott. Den ska lämnas vidare och förhoppningsvis kan den hjälpa idrottarna att hitta formen och prestera bättre, säger forskningsledaren Yury Bubeev i inslaget.

”Mycket lättare att träna”

I inslaget berättar reportern tydligt att förhoppningen är att ge Ryssland fler medaljer just vid de olympiska spelen som ska avgöras året efter att tv-programmet spelas in. I forskningsprojektet får därför tio studenter från ett idrottsuniversitet ta små doser av xenon. De sover sedan i en skyddad miljö där deras kropp hela tiden övervakas och testar därefter effekten i de olympiska spåren.

– Efter experimentet var det mycket lättare för mig att träna och jag kunde återhämta mig mycket snabbare. Under testträningarna klarade jag av det bästa resultatet i gruppen, säger studenten och skidtalangen Artyom Mushikin.

Sverige dras också extremt ofrivillig in i testet då Mushikin dyker upp till skidtestet i en svensk landslagsmössa. Det görs dock inga som helst kopplingar till svensk skidåkning i inslaget.

Enligt norska Dagbladet är xenon ännu inte dopningsklassat men det betyder inte att preparatet är tillåtet att ta. Enligt punkt M1.2 i Wadas regler kan alla konstgjorda preparat som förbättrar syretillförseln vara förbjudna.

Inte heller Anders Solheim, som leder antidopningsarbetet i Norge, säger sig känna till inhalering av xenon som dopningsform. Solheim menar nu att Wada måste ta ställning till om det är förbjudet.

– Men oavsett hur det går så är det viktigt att fråga sig vad som är etiskt rätt och fel och reflektera kring det. Elitidrottare måste vara förebilder för de som bedriver breddidrott, säger Solheim till Dagbladet.

Se inslaget från Russia Today (Obs: Extern länk)

ARTIKELN HANDLAR OM