Experten: Så fungerar 'Bäckis' allergitabletter

”Skillnaden mellan 170 och 194 är försumbar”

Foto: TT
SPORTBLADET

Vad är egentligen Zyrtec-D och vad innehåller den?

Frågorna är fortfarande många.

Nu förklarar Lars Oreland, professor i farmakologi på neurologiska institutionen vid Uppsala universitet, vad tabletten som Nicklas Bäckström tar innehåller och hur den påverkar kroppen.

Nicklas Bäckström hävdar att han ätit en tablett Zyrtec-D inför kvartsfinalen mot Slovenien. Det är en allergitablett som innehåller både antihistamin och pseudoefedrin, och som inte finns att köpa i Sverige.

– Utomlands kan man säkert köpa Zyrtec som innehåller både pseudoefedrin och antihistamin. Men i Sverige finns den inte att köpa med den här kombinationen mig veterligen. Pseudoefedrin och antihistamin är två helt olika mekanismer där pseudoefedrinet är en sorts svagare efedrin som i sin tur är ganska likt ett svagt amfetamin. Efedrin och pseudoefedrin har en luftvägsvinnande effekt, säger farmakologen Lars Oreland och fortsätter:

– Zyrtec, eller Zyrlec som det heter i vissa sammanhang i Sverige, är ju ett antihistaminangrepp som är mer en direkt effekt mot hösnuva exempelvis. Den är ganska svag och man ger den till barn. Det har absolut ingen dopande effekt, utan gör att man blir trött och hängig.

Vad är skillnaden mellan ”vanlig Zyrlec” och Zyrtec-D?

– I det svenska preparatet som heter Zyrlec så finns bara det här antihistaminet som har ett officiellt namn som heter cetirizyn. Det är den aktiva substansen som finns i den svenska varianten Zyrlec. Men när man pratar om en medicin som heter Zyrtec med ett D på slutet så är det en indikation på att det är något annat också.

Är pseudoefedrin besläktat med amfetamin?

– Inte i förstastadiet, men det är närbesläktat ur kemisk synpunkt. Efedrin har tidigare utvunnits ur en kinesisk läkeväxt som senare blev en bristvara. Då började man forska och kom fram till att det finns ett lättare sätt att tillverka substansen efedrin än att ta från den kinesiska busken. Det var på så vis man uppfann amfetamin, men det innebär inte att effekterna är helt lika. Amfetamin har en mer ren effekt på psyket och hjärnan än efedrin, och efedrin är svagare också, säger Oreland.

”Hade otur”

Tabletterna som Bäckström äter, som heter Zyrtec-D, innehåller 120 milligram pseudoefedrin.

– Då är det en kombination som finns utomlands, och ur en ren farmakologisk synpunkt är det inte fel. Man angriper helt enkelt astman via två olika mekanismer. Pseudoefedrin är dopningsgrejen, efedrin är ju ett klassiskt dopingmedel, eller har i alla fall varit för både hästar och människor. Antihistanmin har ingen dopande effekt över huvud taget, utan det gör snarare att man blir trött och hängig.

Bäckström hade 194 mikrogram pseudoefedrin/milligram i kroppen när han testades…

– Ojdå. Då var det verkligen bara nätt och jämnt över gränsen. Då hade han otur, för man kan ha väldigt mycket högre än så.

Hur reagerar kroppen om man har 194 mikrogram/milliliter?

– Det kan vara individuella skillnader, men man får en ökad hjärtverksamhet och en bättre andningskapacitet och blodflödet dirigeras mer till musklerna än till andra organ.

Kan man nå upp till de här värdena av att äta bara en tablett?

– Det kan finnas till exempel japanska tabletter eller från något annat land där man har doser som gör att man kommer upp i den koncentrationen. Och så beror det på omständigheterna, när man tagit tabletten, om kroppen varit uttorkad, om man ätit den regelbundet i flera dagar och så vidare. Då kan det ge olika utslag.

Skulle det göra en märkbar skillnad ute på isen om han spelat med 194 mikrogram/milliliter i kroppen?

– Inte mycket. Skillnaden mellan 170 och 194 är ur fysiologisk synpunkt försumbar. Så på det sättet är det synd om honom.

Fotnot: Wadas gränsvärde för pseudoefedrin är satt till 150 mikrogram/milliliter, men det finns också en säkerhetsnivå upp till 170 mikrogram/milliliter innan avvikande nivåer rapporteras in. Nicklas Bäckström hade 194 när han testades, enligt landslagsläkaren Björn Waldebäck.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS