Idrottsministern går till attack efter dopningsrubriker

SPORTBLADET

Anklagade den finske idrottsministern Norge för dopning under OS i Sotji?

Inte enligt honom själv – och nu går han till attack mot finska och norska medier.

– De har publicerat lögnaktiga och ondskefulla artiklar, säger Paavo Ahrinmäki i ett uttalande.

Johaug, Steira och Björgen fixade en norsk trippel på tremilen.

Anledningen till idrottsministern Paavo Ahrinmäki attack är ett uttalande han gjorde efter att norskorna Marit Björgen, Therese Johaug och Kristin Störmer Steira lagt beslag på samtliga tre pallplatser i damernas i tremil i Sotji.

Ahrinmäki citerades i Ilta Sanomat:

– Om Norge hade problem med skidorna och medicin tidigare var de borta i dag.

En oskyldig kommentar kan tyckas, men de lyftes upp som en dopningsanklagelse mot norskorna i både finsk och norsk press.

– Jag upplever utspelet som fullständigt respektlöst och meningslöst. Det är trist att en minister från ett nordiskt lag kan säga något något sådant. Jag förväntar mig att han ber om ursäkt, sa norska idrottsförbundets generalsekreterare Inge Andersen till VG.

”Har jag inte sagt”

Uppståndelsen har nu fått Ahrinmäki att förtydliga sig.

– Jag har inte påstått att norska längdskidåkare dopat sig. Både finska och norska medier har under vinter-OS publicerat lögnaktiga och ondskefulla artiklar om att jag ska ha antytt det. Något sådant har jag inte sagt. Jag har inte nämnt ordet dopning. Norge är en fantastisk skidnation. Det fina nordiska samarbetet mellan våra länder fortsätter. Jag vill gratulera den norska OS-truppen till succén i Sotji, skriver Ahrinmäki i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM