Rysslands lyxgåvor till medaljörerna

Får pengar, bilar och privata chaufförer

SPORTBLADET

De ryska medaljörerna vid OS i Sotji uppskattas av den ryska regeringen.

Samtliga får hundratusentals kronor i bonus – och en varsin lyxbil.

– Det är viktigt för regeringen att fortsatt stötta sina idrottare finansiellt, säger Medvedev enligt AP.

Ryssland vann 33 medaljer vid OS i Sotji. I och med det vann man medaljligan, två guld framför Norge. Det var en rejäl revansch från OS i Vancouver 2010 då ryssarna slutade på en besvikelse till sjätteplats. Sotji-succén gladde både president Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev.

Den sistnämnde har därför valt att belöna samtliga medaljörer med varsin lyxbil.

”Lite chockad”

Enligt nyhetsbyrån AP har varje medaljör fått en Mercedes-Benz SUV värd runt 400 000 kronor och dekorerad med det ryska förbundsemblemet.

– Jag är lite chockad över den bil jag fick, säger skidskytten Anton Schipulin med ett stafett-guld på sitt samvete till ryska R-Sport.

Det är den andra lyxbilen Schipulin får av den ryska staten. Efter Vancouver-OS fick han sin första i och med en bronsmedalj.

Medvedev hälsar enligt AP i en kommentar att ”det är viktigt för regeringen att fortsatt stötta sina idrottare finansiellt”.

Får chaufförer

Men hur blir det med de ryska medaljörer som är under 18 år och därför inte har körkort – som till exempel konståkarna Julia Lipnitskaia, 15, och Adelina Sotnikova, 17?

Medvedev löser det problemet genom att tillhandahålla varsina chaufförer tillgänglig dygnet runt – som betalas av regeringen.

Utöver lyxbilarna får de ryska medaljörerna enligt R-Sport bonusar på 870 000 (för guld), 550 000 (silver) respektive 360 000 kronor (brons).

ARTIKELN HANDLAR OM