Finska skämtet – efter dopningsskandalen

Skämtsida driver med Bäckström och Tre Kronor

SPORTBLADET

Finland vägrar släppa Nicklas Bäckströms positiva dopningstest.

På en finsk nätsida hånas nu svensken och Tre Kronor med en bild på medaljländernas flaggor.

Den svenska fanan är utbytt mot en förpackning Zyrtec D – tabletten som fällde Bäckström.

Det är inte bara i Sverige som Nicklas Bäckströms positiva dopningstest blivit en gigantisk nyhet.

Reaktionerna i Finland, som Tre Kronor slog ut på vägen till final, har varit enorma.

Timo Seppälä, finländsk antidopningschef, gick tidigt ut och ifrågasatte att Bäckström endast ätit en tablett av allergimedicinen Zyrtec D om dagen.

– För att få ett positivt resultat i ett dopningstest krävs tre-fyra gånger större dos än vad som rekommenderas. Han (Bäckström) har sannolikt förbrukat ren pseudoefedrin. sa han till finska tidningen Helsingin Sanomat.

Skandaltränaren rasar

I går dundrade Kari-Pekka Kyrö, livstidsavstängd skidtränare efter dopningsskandalen i Lahtis 2001, mot att Bäckström inte testats oftare.

– NHL:s tester är inget annat än ett skämt, sa Kyrö.

I dag har det gått en vecka sedan Sverige vann semifinalen med 2–1. Nicklas Bäckströms provsvar var inte klara vid tidpunkten för semifinalen och därför fick svensken spela i rivalmötet. 26-åringen gjorde en stormatch – och Finland kan fortfarande inte släppa dopningskaoset kring Washington-stjärnan.

Flaggan är utbytt

På en finsk sajt har kritiken övergått till hån.

En av användarna har laddat upp ett montage från hissandet av de tre medaljländernas flaggor. Guldlaget Kanadas och bronsmedaljören Finlands flaggor ser ut som vanligt. Men på bilden är den svenska fanan, som hissades på silverplats, utbytt mot en förpackning Zyrtec D – allergimedicinen som gjorde att Bäckström fastnade i dopningstestet.

ARTIKELN HANDLAR OM