Waldebäck lämnar SOK – efter dopningshärvan

”Han förstår att det är en omöjlighet att fortsätta”

Foto: TT
Waldebäck och Bäckis.
SPORTBLADET

Efter dopningsdebaclet i OS.

Nu försvinner Björn Waldebäck från sin position som medicinskt ansvarig för SOK.

– Det var omöjligt att fortsätta, säger sportchef Peter Reinebo.

Washington Capitals-stjärnan Nicklas Bäckström missade OS-finalen mot Kanada efter ett positivt dopningsprov. IOK (Internationella Olympiska Kommittén) – som sedan beslutade att ”Bäckis” skulle få behålla sin silvermedalj – riktade i sin skrivelse skarp kritik mot landslagsläkaren Björn Waldebäck och slog fast att han kan bli av med rätten till framtida OS-ackrediteringar.

”Dr. Björn Waldebäck har gjort ett stort fel”, skrev IOK.

”Hänger ihop med OS”

Dagen efter OS-finalen ställde Waldebäck sin plats hos SOK (Sveriges Olympiska kommité) till förfogande, och i kväll kom beskedet att han inte får fortsätta.

– Björn är inte längre kvar i rollen som medicinskt ansvarig hos SOK. Och det hänger så klart ihop med det som hände i OS, säger sportchef Peter Reinebo till Sportbladet.

När togs beslutet?

– Det var nog redan för tre veckor sedan.

”Bra relation”

Reinebo säger att en stor anledning till beslutet är det faktum att Waldebäck kan bli av med rätten till framtida OS-ackrediteringar.

– Det här är en sammantagen bedömning av både händelsen i Sotji och efterspelet. Allt detta gör att det är olämpligt att fortsätta med Björn som medicinskt ansvarig.

Hur skiljdes ni åt?

– Det var god ton. Björn och jag har en bra relation och jag uppfattar det som att han förstår att det är en omöjlighet att fortsätta i en ansvarsposition.

Hur ser sökandet efter en ersättare ut?

– Vi har en vakans på medicinskt ansvarig-posten och vi har flera olika saker som vi behöver lösa. Vi jobbar på en delvis förändrad stödorganisation. Det kan innebära att vi kommer ur det hela med en liten annan typ av organisation och delvis också nya personer, säger Peter Reinebo.