”Inte roligt att ställa upp med en kanot...”

Förbundskapten Håkan Ericson är rädd att OS-turneringen devalveras

SPORTBLADET

Flera klubbar funderar på att stoppa spelare från Rio-OS.

Ett scenario som enligt förbundskapten Håkan Ericson är tråkigt för spelarna och svensk fotboll.

– Om man ställer upp i Ocean Race är det inte så roligt att ställa upp med en kanot, säger Ericson till Sportbladet.

Foto: TT
Håkan Ericson.

I mitten av november kunde Sportbladet berätta att den allsvenska säsongen som väntat tar paus under EM, men pågår under OS..

Fifa har inte placerat OS-matcherna under internationella landskampsdatumen, vilket gör att det är upp till klubbarna att bestämma om de släpper spelare till turneringen.

För Expressen berättar Malmö FF och AIK att de planerar att stoppa sina spelare från att delta i OS.

– Vi har en inställning att vi inte kommer släppa spelare. Vi prioriterar allsvenskan först, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till tidningen.

”Förstår varandras situationer”

Förbundskapten Håkan Ericson vill givetvis ha möjlighet att välja de spelarna han vill och få bästa möjliga lag.

– Det är en situation som är komplicerad. Jag hoppas och tror att vi i de allra flesta fallen ska lösa det här, framför allt för spelarnas skull. De är motiverade att vara med, säger Ericson.

– Det ska inte behöva bli att spelarna ska behöva ta ett aktivt val mellan laget hemma, kanske behöva stå till svars inför supportrarna hemma, och ett OS som är ”once in a lifetime”. Det är bättre att det är internationella datum, men troligtvis kommer det inte att bli så. Jag har en förhoppning att klubbar ser möjligheten att få ut sina spelare och få erfarenhet av ett stort mästerskap. Jag som tränare brukar resonera så att om en spelare vill något väldigt mycket så ska man i mesta möjliga mån låta spelaren göra det. Det brukar man få igen.

Max två spelare från en klubb

Ericson har en plan för hur han inte ska brandskatta någon klubb.

– Jag kommer försöka göra så att jag max plockar en, max två, spelare från en och samma klubb. Det ser ut som att jag skulle kunna klara det. Sedan händer det mycket under en vårsäsong, spelare tappar form, andra byter klubb.

Är du besviken att det är så här?

– Vad jag känner är inte så relevant. Det handlar om spelarna och svensk fotboll. Om alla klubbar följer exemplet att inte släppa spelare så åker vi inte till ett OS med det bästa laget.

– Det finns en risk att det devalverar hela turneringen. Jag tycker det skulle vara väldigt tråkigt för svensk fotboll och svenska supportrar. Om man ställer upp i Ocean Race är det ingen roligt att ställa upp med en kanot. Det är så det kanske skulle kännas. Men sedan är det ju inte roligt om alla kommer med kanoter heller.

Men förbundskaptenen vill som sagt inte kritisera klubbarna.

– Jag har också varit klubbtränare, jag förstår deras tänk. Men jag tror att de flesta lag klarar sig utan en eller två spelare, det gör man ändå under en säsong på grund av skador eller avstängningar. Jag tycker att det är att beröva spelaren på en fantastisk erfarenhet.

”Kan inte göra någonting”

Finns det något du kan göra för att ändra på situationen?

– Nej. Jag kan inte göra någonting, det är saker över mitt huvud.

– Det har funnits en vilja från SEF:s sida att det ska finnas en ”gentlemen's agreement” att ingen klubb ska stoppa någon spelare. Men det är bara rekommendation, inget regelverk.

OS pågår 3-25 augusti. Med andra ord är det drygt sju månader till spelarnas samlas på förläger inför turneringen.

– Det är så mycket som kan hända fortfarande. Och oavsett om vi börjar väsnas så kan vi inte göra någonting om OS inte ligger på internationell datum. Klubbarna bestämmer i dagsläget. Det blir nog en samförståndslösning där man har en dialog, men då kan det bli så att vissa klubbar väljer att ställa sig utanför den dialogen

ARTIKELN HANDLAR OM