Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / OS 2016

Förbundet: Klubbarna väljer själva om de vill

Lars-Christer Olsson.   Lars-Christer Olsson. Foto: Bildbyrån

Allsvenska klubbar vill inte släppa spelare till OS. Någon gemensam överenskommelse med Svenska fotbollförbundet angående OS finns inte. Och blir svår att nå för förbundet.

– Klubbarna väljer själva, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i elitklubbarnas förening Sef.

Malmö FF tänker inte släppa sina spelare till mästerskapet och det lutar åt att AIK tar samma beslut, uppger Expressen. Andra klubbar, som Elfsborg och Djurgården, säger att de inte tänker stoppa OS-uttagna spelare.

Från förbundshåll kan man bara hoppas på klubbarnas goda vilja. OS är – till skillnad mot damfotbollen – inte landslagsmarkerat i Internationella fotbollsförbunds (Fifa) kalender och därmed kan inte klubbarna tvingas att släppa spelare till landslag.

Någon gemensam hållning finns alltså inte bland allsvenskans klubbar.

– Det gemensamma beslutet är att klubbarna väljer själva om de vill släppa spelare till OS, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

Allsvenskan under OS

Eftersom allsvenskan tar uppehåll före EM tidigare under sommaren så är det inte uppehåll under OS. I samband med OS i Rio spelas fyra allsvenska omgångar. Det gör de inte lättare att komma överens med klubbarna.

OS-lagets förbundskapten Håkan Ericson sade efter ett möte med de allsvenska klubbarna under landslagets januariturné i Abu Dhabi att andemeningen var att man skulle mötas så långt det gick. SOMMAR-OS 2016 Beskedet: Släpper sina spelare till OS

– Det mötet var ju med tränarna och det är inte de som bestämmer i den här frågan, säger landslagschefen Lars Richt.

– Alla har ju förståelse för problematiken. Men det är klart att alla ser sin egen verksamhet som det viktigaste. Vi ska jobba med den här frågan under våren och jag hoppas att vi ska komma överens.

Hoppas på lösning

En lösning skulle kunna vara att förbundet förbinder sig att bara ta ut en eller högst två spelare per klubb.

– Vi har inte bestämt oss för vad vi ska göra. Vi ska vara aktiva i frågan det kan jag lova, men hur det slutar vet jag inte. På något sätt ska vi nog hitta en lösning så att vi får ett bra lag, säger Lars Richt.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet