”Inte ett sånt besked man vill ha före OS”

Beskedet: Sverige kastas ur internationellt förbund

Foto: BILDBYRÅN
Elin Johansson.
SPORTBLADET

Elin Johansson är ett av Sveriges stora guldhopp i OS i Rio.

Nu riskerar hon dock från att stoppas att tävla för Sverige – efter ett stort maktbråk.

Sverige har kastats ut ur europeiska taekwondounionen.

Foto: TT
Nikita Glasnovic med medaljen.

I mars utsåg statistikföretaget Infostrada Sveriges största guldhopp i OS i Rio de Janeiro i sommar: Sarah Sjöström, Abeba Aregawi och Elin Johansson.

Men nu riskerar taekwondo-tjejen Elin Johansson, 25, att stoppas från att tävla för Sverige under OS.

Maktbråk för andra gången

Ett internt maktbråk om hur det svenska taekwondoförbundet ska styras har gjort att Sverige blivit utkastade ur europeiska taekwondounionen (ETU) för andra gången.

– Vårt förbund skulle ha löst det här för två år sedan. Det är inte ett sådant här besked man vill ha sex månader före OS. Det är jättejobbigt. Man känner sig osäker och det är svårt att planera, säger Mario Glasnovic, tränare till det andra OS-hoppet Nikita Glasnovic, till TT.

Svenska taekwondoförbundet skriver dock på sin hemsida att man tänker överklaga beslutet som i dagsläget betyder att Sverige inte får ställa upp i internationella tävlingar.

Europeiska taekwondounionen skriver dock på sin hemsida att de deltagare som är i färd med att kvalificera sig för OS inte kommer att missa tävlingarna utan får tävla under ETU:s flagga.

”Avtalet garanterar att alla svenska idrottare som skall tävla i OS förblir oskadda”, skriver man på hemsidan.

”Känner ingen oro”

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg är dock inte orolig för att det svenska taewondodeltagarna ska missa att tävla för Sverige under OS.

– Där känner jag ingen oro. I OS tävlar de inte för det svenska taekwondoförbundet utan för den nationella olympiska kommittén, säger Lindeberg till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM