Satsar mot Rio –  blir äldst någonsin

Foto: AP
Hiroshi Hoketsu under London-OS 2012.
SPORTBLADET

Hiroshi Hoketsu, 75 år i mars, satsar mot OS i Rio.

Den japanske dressyrryttaren blir i så fall de olympiska spelens äldste deltagare någonsin.

Foto: AFTONBLADET
Oscar Swahn i OS i Stockholm 1912.

Under OS i London 2012 red Hiroshi Hoketsu hästen Whisper och blev en given publikfavorit.

På frågan om han planerade att rida i Rio, svarade han då:

– Nej, jag vill men jag tror inte jag kan eftersom det är väldigt svårt att hitta en häst att ta med till Rio. Min nuvarande häst kommer att vara för gammal då.

Men nu har Hokestu hittat en ny häst i Tyskland, som han hoppas kunna ta sig till OS på. Den nya hästen vid namn Brioni W är ingen ungdom den heller, 15 år men rätt sparsamt tävlad.

Hoketsus gamla häst, Whisper, fick efter London problem med en hov. Trots en lång och förtsklassig behandling blev hoven aldrig bra och i november 2013 tvingade Hoketsu avliva sin tävlingskamrat.

Hiroshi Hoketsu har ridit tre OS. 1964 i hoppning och 2008 och 2012 i dressyr då han var spelens äldste deltagare och den tredje äldste genom tiderna. Bara den svenske skytten Oscar Swahn, 72, som tog silver 1920 och den tyske dressyrryttaren Arthur von Pongracs, 72, OS 1936, var äldre.

”Känner att jag utvecklas”

Tokyo-baserade Hoketsu var fram till 2003 VD för Johnson&Johnson i Tyskland. Han kommer att träna sin nya häst i Tyskland hos ryttarfamiljen som han köpte den av.

– Förmodligen är den största motivationen för mig att jag känner att jag utvecklas. Jag tror, att om jag kände att ”okej jag håller på att bli sämre”, då slutar jag, sa Hoketsu under OS i London.

Där slutade han på plats 40 individuellt.

ARTIKELN HANDLAR OM