OS-rädslan: ”Jag vill ha barn, jag är rädd”

Foto: AP
SPORTBLADET

Stjärna efter stjärna tvekar om OS-deltagande efter att Zika-viruset fortsätter att sprida sig.

Men hos det svenska landslag som tillbringar mest tid i Brasilien inför OS finns ingen oro – ännu.

– Vi seglare är mycket på havet och jag antar att det är färre myggor där än på land, säger seglingsförbundskapten Magnus Grävare.

Zikavirusets utbredning klassas sedan några dagar som ett internationellt nödläge enligt världshälsoorganisationen, WHO. Och under dagen har en rad stora idrottsstjärnor uttryckt sin oro om att åka till Rio de Janiero.

– Om jag var tvungen att bestämma mig i dag hade jag inte åkt, sa Hope Solo till Sports Illustrated och fortsatte:

– Jag skulle aldrig riskera att få ett sjukt barn. Jag vet inte när den dagen kommer komma för mig och Jerramy (pojkvännen Jerramy Stevens) men jag personligen anser mig ha rätt att föda ett friskt barn. Ingen idrottare som tävlar i Rio borde behöva ställas inför det dilemmat.

”Jag är rädd”

Italienska simhoppsstjärnan Tania Cagnotto är inne på samma linje.

– Vilken kvinna skulle inte vara orolig? Jag är 30 år, jag vill ha barn och jag är rädd. Zika kan förstöra mitt liv och mitt framtida barns liv. Jag har sett vilka effekter viruset har haft på ofödda barn, säger hon till Eurosport.

Bland de svenska idrottarna har ännu ingen sådan oro lyfts fram. SOK:s läkare Per Andersson avråder däremot gravida kvinnor från att åka till Brasilien i nuläget.

Det svenska landslag som tillbringar mest tid i Brasilien inför OS är seglingslandslaget. Stora delar av truppen är nyligen hemkomna från ett träningsläger i OS-vattnen och planen är att de ska återvända dit för ett långt uppladdningsläger från och med maj månad. Men än så länge har man inte tagit fram en plan B inför OS.

"Inga myggor på havet”

– Nej vi har inte gjort det ännu. Nu har vi en liten lucka innan maj då en större grupp åker dit. Fram till dess kanske det kommer lite tydligare rekommendationer, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Märkte de aktiva som var med på lägret i januari av något av viruset och diskussionen kring det?

– Nej de var inte påverkade av det, sen är vi seglare mycket på havet och jag antar att det är färre myggor där än på land.

Vad skulle det innebära för er om ni inte kan ha ert uppladdningsläger i Rio?

– Det skulle vi inte vilja. Anledningen är att vi ville vara på plats specifikt där, annars är det inga problem att träna hemma eller någon annanstans i Europa.

Om en aktiv känner att den inte vill åka till Rio på grund av viruset, är det bara den aktives beslut?

– Ja självklart. Glasklart, säger Magnus Grävare.

Frågor och svar om Zikaviruset