AIK släpper inga spelare till OS

"Krockar med Europaspel"

Foto: Bildbyrån
Björn Wesström.
SPORTBLADET

AIK släpper inte några spelare till OS då turneringen krockar med en viktig tävlingsperiod.

Ett beslut som klubben inte ska behöva skämmas över, enligt sportchefen Björn Wesström.

– Det ligger en turnering mitt i allsvenskan och Europa League. Det är ju inte vi som har bestämt det utan vi får bara problemet i knät, säger han till Sportbladet.

Tre allsvenska klubbar lyftes fram av Håkan Ericsson som goda exempel när han presenterade den svenska bruttotruppen till OS i fotboll: Djurgården, Örebro och Elfsborg som alla har gett klartecken för att släppa två spelare vardera.

Tre som inte var villiga att släppa några spelare var AIK, Häcken och IFK Norrköping.

– Vi prioriterar vår egen tävlingsverksamhet, förklarar Björn Wesström.

"En policy som vi lutar oss mot"

Tre spelare med AIK-koppling har varit påtänkta för OS. Noah Sonko Sundberg är utlånad till Gif Sundsvall säsongen ut men har fått OS-klartecken från Norrlandsklubben.

En som inte får följa med till Brasilien är Carlos Strandberg som är utlånad till AIK från CSKA Moskva, ett lån som går ut innan OS börjar den 18 juli. Dessutom är Ahmed Yasin stoppad från OS-spel med det irakiska landslaget.

– Vi har informerat hela spelargruppen sedan långt tillbaka att det här är vår policy som vi lutar oss mot. Det är inga nyheter på något sätt.

"Det känns tröttsamt"

Björn Wesström suckar över tanken att det ska vara upp till de allsvenska klubbarna att ställa upp för landslaget när schemat ser ut som det gör.

– Det vore ju bra om man kunde lyfta fram vinkeln att det krockar med Europaspel, säger han och fortsätter:

– Turneringen ligger ju inte på Fifa-datum utan mitt i allsvenskan och Europa League-kval. Det är ju inte vi som har bestämt det utan vi får bara problemet i knät.

Hur ska man lösa det?

– Det känns tröttsamt att det är klubbarna som ska hjälpa till att hitta en lösning på annat håll. Kom med ett ersättningsförslag eller någonting så att man får igen värdet av att förlora spelare.

Du tycker Svenska fotbollförbundet borde komma med en ersättningskompensation?

– Ja, det vore ju klädsamt om det kom något därifrån i stället för en vädjan. Jag förstår att landslaget vill ha med de bästa spelarna när de har lyckats kvala in till OS. Men vi har ju också kvalat till Europa League, så hur ska vi förhålla oss till det?

Annan linje i Dif

Hos Stockholmsrivalen Djurgården, som till skillnad från Häcken, IFK Norrköping och AIK inte har något Europaspel att tänka på, har man resonerat annorlunda.

Två spelare från klubben finns representerade i den trupp som Håkan Ericsson presenterade mitt på onsdagen: Alexander Faltsetas och Jacob Une Larsson.

– Vi tänkte att det alltid är kul när våra spelare uppmärksammas i landslagssammanhang, även om vi vet att det här är en bruttotrupp som ska bantas ner. Vi har en god dialog med Håkan och stor respekt för hans utmaningar, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson och tillägger:

– Det är hedersamt att se dem nämnas i de här diskussionerna.

ARTIKELN HANDLAR OM