”Jag vet inte vart krafterna kom ifrån”

Anonyma OS-hoppet tar världseliten med storm

1 av 2 | Foto: TT
Jenny Rissveds.
SPORTBLADET

Hon hänvisar till sig själv som en OS-rookie men flyger samtidigt till Rio som ett av Sveriges stora medaljhopp.

Jenny Rissveds har under säsongen gjort stora avtryck i världseliten i mountainbike.

– Det är nog många som har blivit förvånade, säger 22-åringen till Sportbladet.

Jenny Rissveds är hemma hos sina föräldrar utanför Falun och väljer att "fira" midsommar genom att ladda batterierna i lugn och ro. Det kanske kan behövas då en hektisk tävlingsperiod väntar med VM, en världscuptävling och SM.

Och just det, en tävling till. OS i Rio de Janeiro.

Allt inom loppet av två månader.

– Det kommer bli väldigt intensivt, men det får man räkna med. Nu är jag på hemmaplan i tre veckor och det är skönt att få lite kontinuitet och ett avbrott från alla tävlingar. Man får försöka ta vara på den tiden, säger den 22-åriga mountainbike-cyklisten.

Trea på för-OS

Jenny Rissveds tävlar inte längre på U23-nivå och tar sig den här säsongen an seniorerna i världseliten. Redan förra året blev dalkullan trea på för-OS i Rio och i slutet på maj visade hon att konkurrenterna nog ska börja ta henne på stort allvar inför årets stora höjdpunkt i augusti.

I världscuptävlingen i tyska Albstadt i mitten av maj slutade svenskan på en bragdartad andraplats efter att ha kraschat under loppet och tappat värdefull tid.

– Jag låg tvåa, trea när det hände. Jag vurpade och många hann passera mig, när jag kom upp igen var jag kanske på tionde plats.

Men Rissveds plockade fram sin fajterinstinkt, avancerade i loppet och blåste förbi en efter en. Detta trots att hon i fallet åkte på en smärtsam handskada.

– Jag tog mig upp i fältet allteftersom och körde in på en andraplats. Många blev nog förvånade, och jag själv också. Jag vet inte vart krafterna kom ifrån.

Skadan läkt

Handskadan har hållit henne borta från allt tävlande i en månad. Men för bara några dagar sedan testade hon att cykla på stig och smärtan i handen var så gott som borta.

– Det kändes riktigt skönt. Det ska inte vara någon fara för kommande tävlingar i sommar.

Trots att Jenny Rissveds bevisligen kan konkurrera om topplaceringarna när världseliten är samlad vill hon inte ta ordet medalj i sin mun. Bäst resultat har hon uppnått med låga förväntningar så varför rucka på ett vinnande koncept?

– Jag har inget konkret mål på OS. Jag brukar snarare fokusera på att inte fokusera på resultat och mål.

Så vad tänker du kring OS?

– Jag är en rookie när det gäller OS så det kommer bli en upplevelse, helt klart. Jag kommer att ha förberett mig så bra som möjligt och får lita på den känslan helt enkelt.

"Koll på banan"

Dessutom kan du banan i Rio sedan för-OS förra året?

– Ja, precis. Jag var där i oktober förra året, slutade trea och det är en mental trygghet. Man har koll på banan också och slipper kolla upp den i förväg. Den är tekniskt svår, går upp och ner och har många kurvor. Det gäller att lägga upp tävlingen på rätt sätt och utnyttja banan genom att få fart med sig och ta ut kurvorna på rätt sätt.

Om jag säger att du är ett av de mer anonyma svenska medaljhoppen i OS – håller du med?

– Ja, det gör jag nog. Har jag en bra dag kan jag vara där. Jag vet vad jag kan.

Är det en skön sits att ha? Att ha mindre press på sig än exempelvis Sarah Sjöström som hela landet räknar med ska ta medalj?

– Jag får höra en del jag också, men kanske inte i samma grad som hon får. På sätt och vis kan det vara skönt. Sarah har ju press från hela landet på sina axlar. Men cykelsporten växer också så jag känner av att trycket blir större. Då får man jobba med det mentala, stänga av och fokusera på det man ska göra, säger Jenny Rissveds och slår fast:

– OS är en tävling som vilken som helst. Fast lite speciell.

ARTIKELN HANDLAR OM