Beslut i Kammarrätten: Poker är som ett lotteri

SPORTBLADET

Att vinna i poker är som att vinna på lotteri.

Alltså skattefritt.

Och uppenbarligen lika slumpartat.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Skattefritt Vinsten på poker är att betrakta som en lotterivinst - därför är den skattefri enligt ett beslut i Kammarrätten.

I går fastslog Kammarrätten att en pokervinst är en lotterivinst, det vill säga helt skattebefriad.

Ett helt riktigt beslut tycker professionella pokerspelare och pokerkommentatorn Ken Lennaárd

- Jag tror inte att det är någon pokerspelare som klagar, säger han.

Men känns det inte märkligt att en pokervinst jämförs med lotteri?

- Det spelar ingen roll. Vinsten får gärna kallas lotterivinst, det är bara bra för oss så länge vi spelar inom EU. Är vi utanför EU där emot, då blir det absurt dyrt.

Jobb: Pokerspelare

Hela historien började med att en professionell pokerspelare nolltaxerade vid 2001 års taxering. Skatteverket konfronterade mannen och bad om en förklaring.

Hur kunde han försörja sin familj utan att ha en inkomst? Mannen berättade att han var pokerspelare och dessutom drog in vinster på trav. Skatteverket, som ansåg att vinsterna var att betrakta som inkomst, krävde att mannen skulle skulle skatta för en beräknad inkomst på över en halv miljon kronor efter avdrag för "inkomsternas förvärvande".

Fick rätt - till slut

Men mannen överklagade alltså till Kammarrätten – och fick rätt. Beslutet baserades på att Lotteriinspektionen anser poker vara ett lotteri och Ken Lennaárd är inte förvånad över utgången.

- Det här är ju egentligen ingen nyhet utan mer Kammarrätten som äntligen har förstått hur det ligger till, säger Ken Lennaárd.

- Men egentligen är det viktigaste vad gäller poker att få göra avdrag på lotteriköpen. När jag spelar i Monte Carlo så kostar det mig 25 000 dollar att ens ställa upp. Det borde vara avdragsgillt och så kan man skatta på nettovinsten, säger Ken Lennaárd.

AnnaMaria Jansson

ARTIKELN HANDLAR OM