Pokerfrågan

Experterna reder ut begreppen

SPORTBLADET

Nyfiken på poker men aldrig vågat pröva?

Eller har du kanske spelat ett tag och vill utvecklas ytterligare.

Aftonbladet.se har tagit hjälp av två av Sveriges största experter för att just du ska få svar på dina frågor.

Här är ett urval av dom frågor som publicerats i Sportbladet.

Hej. Jag har spelat nätpoker ett tag och jag undrar hur man på bäst och största möjliga sätt kan spela sig upp om man till exempel har 500 euro som bankrulle?

– Välj det spel du är duktigast på. Spela bara när du är fokuserad och mår bra. Med 500 Euro ska du spela 1-2 limit och 0,25-0,5 no-limit. Denna ratio mellan bankrulle och blinds är inte allmängiltig, säger Ken Lennaárd.

Är det vanligt att man förlorar 17 av 20 stycken 70–30-, 80–20-procentslägen under en kväll? Hur tacklar man proffsen? Detta har gjort att jag varit nära att slänga ut datorn ett antal gånger. Tycker annars att jag spelar bra procentuell poker och väntar in bra lägen men det känns som jag vissa kvällar inte kan vinna hur bra jag än spelar.

Mvh Tomas

– Det är inte vanligt men det händer. Det är därför det är så viktigt att inte spela för högt. Mike Matusow blev så arg en gång att han slängde datorn i poolen, säger Ken Lennaárd.

Hej, skulle ni kunna bena ut vad ”rakeback” är för något. Något ni rekomenderar eller rent av varnar för? Det låter bra, men ”nätet” är ju nätet – ibland livsfarligt att ha att göra med. Att få 37 procent tillbaka på raken låter i alla fall fint.

– Rakeback är precis vad det låter. Vissa sajter erbjuder spelarna att få tillbaka en viss procent på vad de betalar i rake. En del sajter har som enda affärsidé att erbjuda spelare rakeback för att locka över spelare till deras sajt från samma nätverk. Det kan bli mycket pengar, säger Ken Lennaárd.

Vilken sida är bäst att spela texas hold’em på?

Mvh Tobias

– Det är viktigare att fokusera på att bli en bättre spelare. Alla sajter har erbjudande om man sätter in pengar. Välj ut några och se vilken du gillar bäst, säger Ken Lennaárd.

Om en spelare som åker ut i en Texas Hold’em-turnering skulle haft lilla mörken i handen efter han blev utslagen – alltså, att han satt på stora mörken – hur gör man då med mörkarna? Om man flyttar dem ett steg så är det ju en spelare som slipper stora mörken.

AG

– Regeln är alltid att (a) först flyttas stora mörken ett steg medsols, till näste kvarvarande spelare. Har spelaren till höger om honom just slagits ut, blir det ingen liten mörk i den given. Det finns alltså ALLTID en stor mörk i varje giv, men enstaka givar blir det ingen liten mörk, säger Dan Glimne.

Om motspelaren sätter all in och har 300, kan jag sätta emot om jag bara har 100? Om jag vinner, får jag alla pengar eller får motståndaren behålla 200?

Mats Bäcklund

– Du är alltid med så långt dina marker räcker, och kan vinna motsvarande (men aldrig mer!) av var och en som går med mot dig. Är du uppe mot EN annan som satsar 300 och du bara har 100 kvar, måste han ta tillbaka överskottet så att det bara ligger 100+100 i potten, säger Dan Glimne.

Big Blind är 100 och jag har cirka 700 i chips. Min position är under the gun och jag får QT suited och höjer 200. Alla lägger sig men position BB går med – hans chipstack är ungfär samma som min. Flop kommer: Qxx – BB checkar. Jag går all in. BB går med och visar AA? Är det otur eller spelade jag handen fel? Eller gjorde BB det?

Queen lover

– Med så lite marker kvar ska du gå all in före floppen. På floppen kan du aldrig lägga dig. Det är ett vanligt fel av nybörjare att spela svagt med lite marker kvar. Alla proffs spelar precis tvärtom. Med lite marker kvar är det hög tid att gambla, säger Ken Lennaárd.

Jag har en liten fundering. Hur mycket är en bra höjning, generellt sett, om man sitter på en topp tio-hand jämfört med big blind. Ofta när jag sitter med en riktigt bra hand och höjer så lägger sig alla eller så förlorar jag potten på grund av att jag bjöd in dom i potten för billigt. Jag vet att det är väldigt beroende på hur spelet på bordet har varit men generellt sett, vad är ett ”lagom” bet med en topp tio-hand?

Markus ”MacLobel” Idh

– Höj alltid lika mycket. Förslagsvis 3–4 gånger big blind. Då kan motståndaren omöjligt veta om du har en hyfsad hand eller ett monster, säger Ken Lennaárd.

Hej. Jag är 15 år och vill börja spela nätpoker. När tycker du att man är mogen att börja spela där? Jag brukar spela med mina kompisar live och vissa av dom säger att det är lätt att vinna där. Så när ska man börja spela – vilken ålder?

Richard

– Vad jag vet tillåter ingen sajt spelare under 18 år att spela. Om de tillåter spel om låtsaspengar kan det vara ett bra sätt att träna kortvärdering och att läsa floppar, säger Ken Lennaárd, pokerproffs och chefredaktör på Poker Magazine.

Jag och några polare spelade poker. Jag fick J-spader och K-spader. När omgången var slut sa jag: ”Det var ju i alla fall en bra början på Royal Straight Flush”. Då skrattade de och sa saker som ”bra början på Royal Straight Flush” när de hade 2-7 i olika färg. Tycker du att det anses som en bra början på Royal? Du måste ju trots allt få upp korten nån gång för att få Royal och då är det ju bra att få dem på hand.

Emil Eklöw

– Det är klart att det är en bra början. Jag brukar säga samma sak. De skrattar även åt mig. Trots många bra starter har jag aldrig fått Royal Straigh Flush, säger Ken Lennaárd.

Hej! Jag och en kompis brukar köra 80-20-deal när vi spelar i samma turnering. Det vill säga att man ger bort 20 procent av eventuella vinstpengar. Hur uppfattas detta i pokervärlden – som fusk och samarbete, eller som en korrekt riskspridningstaktik? Faktum är ju att man inte vill slå ut varandra vid ett eventuellt finalbord.

Mvh Andreas

– Som du framställer det är det solklart fusk eftersom du inte vill slå ut honom. Att man byter procent är mycket vanligt men man får inte ändra spelstil för det. Det här är en stor fråga internationellt. Många anser att alla uppgörelser ska offentliggöras, säger Ken Lennaárd.

Hej pokerexperter! Jag har letat som en dåre på internet men har inte hittat svaret. Vad gör man om en person råkar visa ett av sina hålkort (av klantighet), och alla utom en person såg vad det var för kort. Ska kortet visas även för Y, fortsätter man att spela (Y sitter då med mindre information), eller ger man en helt ny giv? Vad händer om dealern råkar visa ett kort under sin giv? Finns det andra regler för visade kort ni snabbt kan ­reda ut? Ni får gärna också ange om svaret är en ”absolut regel” eller kan ”husets regler” gälla om man vill?

Mvh Mårten Cervin, Malmö

– Om man inte är uppmärksam missar man den informationen. Man kan aldrig kräva att få se någons kort bara för att någon annan sett det. Beträffande dealern finns olika regler för olika fall. Om ett kort visas av misstag dör det kortet och spelet fortsätter som vanligt, säger Ken Lennaárd.

Jag har spelat på nätet och med polarna. För det mesta har det gått med framgång men på senaste pokerkvällen diskuterades det att vara med i någon liveturnering eller spela live med andra dödliga. Då vi bor i Stockholm så finns det ju bara Casinot vad vi vet och där behöver man ju en halv förmögenhet för att ens tänka på att lira där. Finns det ställen man kan spela på där insatserna är lite mera mänskliga.

Thommie Dahlman

– Du får leta dig fram på nätet efter medlemsklubbar. Sök till exempel på pokerforum. Googla på, säger Ken Lennaárd.

Tror ni att böckerna Theory of Poker ( David Sklansky), Advanced Texas hold’em (David Sklansky), och Super System ( Doyle Brunson) kommer att översättas på svenska inom snar framtid?

Richard

– Det känner jag inte till, men säkert kommer fler pokerböcker att komma ut på svenska under de närmaste åren – intresset är ju numera så stort. Tips alltså till bokförlagen! Men under tiden finns de ju tillgängliga på engelska, ett språk du måste behärska väl om du ska kunna ta steget upp till att bli pokerspelare i världsklass, säger Dan Glimne.

I ett halvår har jag spelat poker live och på internet. Jag spelar nästan uteslutande turneringar eftersom jag går långt och vinner pengar – till skillnad från table games där jag förlorat i stället. Hur kommer det sig?

Kev

– Du har lärt dig anfall, men du har inte lärt dig försvar. I turneringar räcker det med att bara kunna anfalla men i cashgames måste du ha ett försvar. Det finns många stjärnor som förlorat sina turneringsvinster på cashgame. Phil Hellmuth har alltid varit en stor torsk i cashgame, säger Ken Leenaárd.

En snabb och ganska enkel fråga. Vad betyder det att man checkraisar i texas? Antingen checkar man väl eller så betar man?

Mvh Johan

– När du checkraisar (checkhöjer) en annan, innebär det att (a) först checkade du, sedan (b) betade mot spelaren, varpå (c) du genast höjde som svar, allt i samma runda. En checkhöjning är en manöver som går ut på att lura motspelaren att beta för att han tolkar din föregående check som svaghet, säger Dan Glimne.

Blir inte klok på vem som har den lilla mörken när man spelar heads-up... Har varit med om båda varianterna på nätet och tänker att det måste ju bara finnas ett rätt sätt?

Greg

– Det korrekta i all seriös poker är att spelaren som har knappen också lägger lilla mörken när det blir spel heads-up, medan den andre självfallet lägger stora mörken. När en slås ut så att man går från tre till två spelare gäller dessutom att samme spelare INTE får ha stora mörken två gånger i rad, säger Dan Glimne.

Vilken är högst, spader eller hjärter?

William

– Denna ständiga fråga inom amatörpoker! Jag kommer att fortsätta upprepa svaret till det fastnat hos Sveriges spelare: att i korrekt poker är alla fyra färgerna likvärdiga, säger Dan Glimne.

På slutet har jag haft lim i handen och inte kunnat

släppa en bra hand fast jag känner att den är slagen. Hur man ska jobba bort det?

– Tvångsbeteende är inte bra i poker. Varför gör du det? Beter du dig likadant i verkliga livet? Det ligger i människans natur att inte vilja ge upp. Men för att bli en framgångsrik pokerspelare måste du lära dig det, säger Ken Lennaárd.

Jag och några vänner har funderingar på att anordna ett lokalt pokermästerskap, men vad är lagligt? Hur ska vi gå tillväga?

Andreas

– Först måste insatsen vara uppgjord på förhand annars är det hasard. Sedan måste det vara en inbjudningstävling så ingen av stundens ingivelse lockas med i spelet. Där har du de två kriterierna som gör en pokertävling laglig, säger Ken Lennaárd.

Hej, jag heter Niklas och undrar över när/hur man får utmärkelsen pokerproffs?

– Som pokerspelare är man sin egen arbetsgivare. Sålunda bestämmer du själv när du vill titulera dig proffs. Det finns nog en hel del som kallar sig proffs och som ljuger friskt för sig själv för att erhålla sin fina titel, säger Ken Lennaárd.

Hej! Vi var åtta spelare och vi hade nästan nyss börjat, så alla hade lika mycket pengar. Jag fick pocketpar i ess, och satt som ”big blind”. Jag höjde och alla synade! På floppen kommer hjärter 9, klöver 7 och hjärter 10. I detta fall är inte mitt pocket ess så bra, eller?

Emil

– I detta fall kan du slänga dina ess. Det är en riktigt läskig flopp. Men hur mycket höjde du egentligen innan flopp? Du skulle förmodligen höjt mer, säger Ken Lennaárd.

Hej!, En situation som uppstår ofta är när jag till exempel får AK och höjer före floppen. Säg att två stycken synar mig, en snackar före och den andre efter. När sen floppen kommer upp har man ingenting, den förste spelaren checkar. Vad är bäst att göra nu, checka eller fortsätta satsa i hopp om att köpa potten. Ska man lägga sig om spelaren efter dig re-raisar?

Mvh David

– Det beror helt på dina motståndare och hur floppen ser ut. Är motståndarna försiktiga och går att köra över? Är det troligt att floppen hjälpt dem eller inte? Det krävs rutin. Fortsätt nöta på låga nivåer, säger Ken Lennaárd.

Hej. På tv, i synnerhet Celeb Poker Showdown, säger de ofta att personen med big blind får se floppen gratis. Förklara detta begrepp för mig, han får väl inte se den billigare än någon annan?

Mvh Filip

– Nej, det har du självklart rätt i. Vad man på detta oegentliga sätt menar är att höjer ingen i första rundan, behöver spelaren i stora mörken inte stoppa in ytterligare pengar i potten, om han nu väljer att inte höja. Han är ju redan ”intvingad” i potten, vilket en del spelare lite felaktigt upplever som att de får se på floppen ”gratis” om övriga bara synar, säger Dan Glimne.

När kan man beteckna sig själv som proffs? Är det när man försörjer sig på det eller vad? Undrar dessutom hur gammal man måste vara för att få spela VM och på internet?

JS

– När man livnärt sig på endast poker i sex månder enligt mig. Det är mycket svårare när man inte har några andra inkomster. Tro mig. 21 år för VM och 18 år för nätet, säger Ken Leenaárd, pokerproffs och chefredaktör på Poker Magazine.

Hur mycket får en pokerspelare dölja sina tells/distrahera motståndarna? Fossilmans skimrande glasögon till exempel. Är det okej med typ kanindräkt, rånarluva, färgat cyklop ? du förstår vad jag menar, strunta i att det är otympligt eller svettigt vid pokerbordet. Vad säger normalt reglementet?

RW

– Allt verkar vara okej. I VM satt en kille med lurvig mask föreställande ett känt amerikanskt gosedjur. Den var cirka en halv gånger en halv meter stor. Ett bra sätt att få uppmärksamhet om man inte kan spela, säger Ken Lennaárd.

ARTIKELN HANDLAR OM