Pokerfrågan

Experterna reder ut begreppen

1 av 2 | Foto: MAGNUS SUNDHOLM
Ken Lennaárd, pokerproffs.
SPORTBLADET

Nyfiken på poker men aldrig vågat pröva?

Eller har du kanske spelat ett tag och vill utvecklas ytterligare.

Aftonbladet.se har tagit hjälp av två av Sveriges största experter för att just du ska få svar på dina frågor.

Här är ett urval av dom frågor som publicerats i Sportblade

Jag klurar fram och tillbaka på hur en lagom markerfördelning kan se ut, vid ett parti med 6-8 deltagare? Jag har 500 marker. Hur många valörer som är lämpligt etcetera.

Mvh JP

– Cash game eller turnering? Med 6-8 deltagare räcker det alltid med tre valörer. För en vanlig turnering kan ni göra så att alla får 1?500 var (20 stycken 10-marker, 8 stycken 100-marker och 1 styck 500-mark). Börja med mörkar på 10-20 och gå sedan uppåt, säger Dan Glimne.

Internetspel: Jag sitter på big blind och checkar så att det blir två spelare vid floppen. Floppen är tre, åtta och ess i olika färger och jag träffar par i åttor med kung som kicker. Jag betar potten (som är ganska liten) och får syn. Turnen är en fyra och jag betar ännu mer och min motståndare synar. Hur ska jag nu agera om jag inte träffar något mer på rivern? Slowspelar han? Inga tydliga steg eller färgdrag fanns.

Mvh Karl

– Det är hög tid att checka. Han har synat dig två gånger och nu får du endast syn av en bättre hand. Det betyder att du bara kan förlora pengar på att beta. Det är mycket viktigt att förstå den principen, säger Ken Lennaárd.

Jag köpte en kortlek och då var klöver grönt och ruter blått. Det brukar ju vara att klöver är svart och ruter är rött. Har man ändrat färgerna? eller vilken färg ska det vara?

Hampus

– Du har råkat köpa en så kallad fyrfärgslek, som tillverkas av åtskilliga kortfabrikanter. En sådan lek har fördelen att du gör färre misstag när det gäller att se egna och andras eventuella flushar. På så gott som alla nätsajter kan du välja att ha ett sådant utseende på korten. Åtskilliga kasinon har prövat att ha fyrfärgslekar i sina kortrum men fått ge upp: pokerspelare är oftast stockkonservativa, säger Dan Glimne.

Vi tänker oss följande knep i Texas hold’em: Det är två spelare kvar i given. Spelare A går all-in. Spelare B funderar på om han ska syna och då lägger han upp sina kort innan han tar beslutet för att se den andra spelarens reaktion. Är detta okej?

Anton

– I turneringspoker är det inte tillåtet. I cashgame kan man ha olika regler. Personligen tycker jag att det är en del av poker och använder mig gärna av det knepet om det är tillåtet, säger Ken Lennaárd.

Jag undrar vem som ska visa först. Den som synar eller den som blir synad?

Fredrik

– Det är alltid den som senast betade (och blev synad) eller senast höjde (och blev synad) som måste visa korten först. Dessutom måste man visa BÅDA sina hålkort, säger Dan Glimne.

Har ni varit med om att två spelare slänger upp lika­dana pocketpar i en all-in-situation? Exempelvis två AA eller något annat spektakulärt...

Micke

– AA mot AA har jag sett några gånger. En gång i Paris, sent i en turnering, var det spelarna med mest marker som ställde in alla marker före floppen. ”Ruter!” skrek den ena spelaren när det första kortet kom. De fyra resterande korten var hjärter och han förlorade potten, säger Ken Lennaárd.

Jag undrar bara om det är en etikettregel att vänta på sin tur innan man tittar på korten? Eller vad handlar det om egentligen?

Mattias

– Du får ta en första titt på dina kort så snart utdelningen är klar i given. Om du vill vänta till det blir din tur (det bestämmer du själv) har du fördelen att du inte i förväg kan avslöja något om din hand medan spelarna före dig agerar. Å andra sidan kommer alla de andra att ha blicken fäst på dig när det väl blir din tur och du tittar efter. Då gäller det att ha ett bra pokerfejs, säger Dan Glimne.

Poker på nätet kan ju inte vara så mycket skicklighet, det verkar vara mest tur. Jag spelade en free­roll häromdagen och jag spelade bra fast jag inte ville det. Jag skulle äta, så jag ville avsluta med en all-in.

Men det konstiga är att jag vann hela tiden när jag körde så, det var inga höjdarkort heller. Efter några all in låg jag femma i hela turneringen. Men till slut så blev det stopp när jag gick all in med 2–5.Nu till frågan. Varför säger de flesta pokerguider att man ska folda om man har typ 7–6? Det kan ju komma bra kort på floppen. Kanske 7–7–2 eller nåt../ The Schizo

– Det handlar om sannolikheter. I det långa loppet betyder det allt för dina resultat. Genom disciplin och skicklighet väljer du när du ska investera dina pengar och när du ska avstå för att det är en ogynnsam situation. Mitt råd till dig är att inte spela poker om pengar, säger Ken Lennaárd, pokerproffs.

All-in, ess-kung mot kung-två, vad är det för odds för att tvåan ska komma och att man vinner på par i tvåor?

Pokerspelare från Timrå med otur

– Chansen att minst ett av de fem korten på bordet ska vara en tvåa i det här läget är 29 procent. Chansen att du ska vinna på exakt ett par i tvåor är dock inte ens fem procent, säger Dan Glimne.

– Var är det de mesta pengarna görs, på high stakes cash i Las Vegas eller på turneringarna? Och vilket är svårast att spela?

Mvh Jon

– De högsta enskilda ”utbetalningarna” sker utan tvekan i stora turneringar, men totalt omsätts det ännu så länge mer på cashgames än på turneringar i Las Vegas. Svårast? Det beror på dig själv. Vissa spelare är bättre på cash games, medan andra glänser mer i turneringar. Personligen tycker jag att den ”stadigaste timlönen” kan uppnås i cash games på nätet, säger Dan Glimne.

Tjena! Lirar en del tiopersoners-turneringar och får oftast utdelning, men vid de stora förlorar jag alltid. Hur ska man bära sig åt vid stora turnerningar där det är 100-200 spelare för att ha någon chans?

/Hälsingar Tilt

– Det klassiska rådet i pokervärlden är att spela tight och kontrollerat under de första timmarna av en turnering, medan 30-50 procent av spelarna slås ut. Därefter är det dags att börja agera mera kreativt och varierat. Men tänk på att det av matematiska skäl ÄR svårare att vinna ju flera som är med i turneringen, säger Dan Glimne.

Hej! I slutskedet av en giv, på rivern, blev en kompis synad och visade då sin hand. Killen som synade slängde sina kort utan att visa dem. På begäran ville då min kompis se killens kort men fick då nobben. Är detta rätt?

mvh Robert Thunström

– Svaret är att praxis varierar. Den som måste visa först är den som senast betade eller höjde, medan övriga då oftast måste visa upp sin (bättre) hand om de vill göra anspråk på potten. I princip har alla som är med i visningen betalat lika mycket för att titta på övrigas kort. Bestäm en gång för alla i ert gäng vilken regel som gäller, säger Dan Glimne.

Hej! Jag skulle behöva lite statistik om pokerspelande, typ omsättning, antal spelare och så vidare i Sverige till ett skolarbete. Har du något bra tips på var man kan hitta det, någon bra internetsida?

Torkel

– Du kan ställa dina frågor på pokerforum.nu. Där får du säkert svar på dina frågor, säger Ken Lennaàrd.

När man går in och spelar på nätet och sätter sig vid ett bord, händer det då att ni bara får skitkort hela tiden? Vad gör ni då? Byter ni bord några gånger tills det verkar som om man får mer ”utdelning” på korten?

/Janne

– Jag har upplevt både skitkort och kanonkort, allt kan hända vid ett pokerbord, på nätet likaväl som live. Glöm inte att över 80% av dina starthänder i hold’em genomsnittligen ÄR skitkort. Det huvudsakliga skälet till att byta bord ska vara att motspelarna är bättre än vad du är, säger Dan Glimne.

Jag satt shortstacked på 13:e plats (14 500 i marker medan ledaren hade cirka 45 000) i en turnering och fick pocket 8. Jag gick all-in. En gubbe synade med AK. Tyvärr kom det en kung på floppen och inget mer kort som hjälpte mig. Gjorde jag rätt som gick all-in?

/THK

– Jag har ingen aning eftersom jag inte vet vad blindsen var. Vad motståndarna har är långt ifrån lika intressant som hur mycket marker du har i relation till blindsen. Generellt sett är det ofta rätt att gå all-in om du har lite marker, säger Ken Lennaárd.

Jag har alltid undrat varför alla pokerset man köper i vanliga butiker alltid innehåller tärningar. Finns det någon pokervariant där tärningar används? Eller är det ifall man någon kväll blir sugen på att köra yatzy?

Davvan

– Det går att spela ”poker” inte bara med speciella pokertärningar, utan även med vanliga tärningar – du försöker helt enkelt kasta en högre hand än konkurrenterna. I nya ”Pokerhandboken” har jag med reglerna till fem olika pokervarianter med tärningar, och till poker med dominobrickor, säger Dan Glimne.

Vad är chansen till vinst vid A-A före flopp och man går upp mot: 1) Två oberoende kort under A. 2) Två kort som kan ingå i samma stege. 3) Två suited kort. 4) Två suited och som kan ingå i samma stege. 5) Suited connectors. 6) Ett lägre par?

Fredrik Wannius

– I samtliga fall är A-A i överläge med mellan 78 och 86%. Sämst att ha för motståndaren är (1), bäst är (5) ovan. Siffrorna är ungefärliga eftersom en del hänger på hur färgerna sitter med flera faktorer: både J-10 och J-7 kan ju ingå i en stege, säger Dan Glimne.

Jag har hört om en programvara som finns att köpa som gör att man kan se motståndarnas kort. Jag är verkligen inte intresserad av att fuska, men undrar ändå om den skulle kunna fungera, man blir ju orolig att någon annan använder den. Vad tror ni?

Anders

– Men sluta nu! Självklart finns det inget sådana program. Om det fanns tror du då att du fått erbjudande om att köpa det? Skänk pengarna till barncancerfonden i stället, säger Ken Lennaárd.

Vilka svenskar (och i vilka pokervarianter) har vunnit ett guldarmband i någon WSOP-turnering? Är det fortfarande mer prestige att vinna ett WSOP-armband än exempelvis en WPT-titel?

Hälsningar Jonas

– Svenske pokerlegendaren Christer Björin har två armband vilket han är ensam om. Martin de Knijff har kommit tvåa, Johan Storåkers trea och undertecknad sexa. Ett armband smäller fortfarande högre än en WPT- titel. Men det börjar gå inflation i WSOP-turneringar så det kan förändras i framtiden, säger Ken Lennaárd.

Hur gör du? När man går in och spelar på nätet och sätter sig vid ett bord, händer det då att ni bara får skitkort hela tiden? Vad gör ni då? Byter du bord några gånger tills det verkar som om man får mer ”utdelning” på korten?

Janne

– Alla får skitkort under vissa perioder. Om du tycker det är tråkigt se det som en träning i disciplin. Disciplin är en av de absolut viktigaste egenskaper en pokerspelare kan ha, säger Ken Lennaárd.

Jag är en seriös pokerspelare som lirar extremt mycket, men jag behöver hjälp med en sak: Hur märker jag på motståndaren/motståndarna om de ligger inne på en pocket pre-flop?

Med vänlig hälsning Isaac

– Enda sättet är att lära sig motståndarens spelmönster. Vissa spelare synar bara utan position med par på hand. Vissa dubbelhöjer alltid med AK, men nöjer sig med syn om de har QQ, JJ eller TT. Det är en svår konst. Men om du lär dig konsten blir du rikligt belönad. Särskilt i turneringspoker, säger Ken Lennaárd, pokerproffs och ordförande i svenska pokerförbundet.

Om en person blir synad, måste han då visa ­båda sina kort eller räcker det med att han visar ett kort? Om det till exempel på bordet ligger K-K-K-5-A och jag har K-2, vilket betyder att jag använder K-K-K-K och A. Tvåan är helt obetydlig men måste den som sagt visas?

Mvh Patric

– Du måste ALLTID och utan att dealern ska behöva säga till dig flippa upp BÅDA dina hålkort i visningen. Denna regel gäller i alla stora internationella sammanhang, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Ställ din egen fråga