”Jag är inte rädd för någon”

Chris Moneymaker ser fram mot mötet med Ken Lennaárd

Foto: NEIL STODDART
Chris Moneymaker hade det tufft i Köpenhamn.
SPORTBLADET

KÖPENHAMN

I fjol slog Sportbladets pokerkrönikör Ken Lennaárd dåvarande världsmästaren Greg Raymer i en heads up-match. I morgon söndag tar han sig an 2003 års mästare, Chris Moneymaker.

– Kul att världsmästarna kommer hit för att försöka spöa mig. Det betyder att jag måste ha gjort, eller sagt, någonting rätt, säger Ken Lennaárd.

Eller kanske snarare skrivit någonting rätt. I en krönika i Sportbladet för några veckor sedan (se länk) skrev Ken bland annat om Chris Moneymaker:

”När han vann var han en jättetomte. Han saknade kunskap om de mest grundläggande strategierna. Jag vet eftersom jag spelade mot honom i en och en halv dag under VM 2003. Han var så usel att man rodnade å hans vägnar.”

Men faktum kvarstår; Chris vann VM, det gjorde inte Ken, han blev 34:a. Och om Ken har ett starkt minne så minns Chris inte alls deras uppgörelse.

Usel och röta

– Inte ett dugg, men han sägs vara en bra spelare. Han är välkommen att försöka slå mig. Jag är inte rädd för någon och har mött de bästa spelarna i världen, säger Chris till aftonbladet.se

– Den största anledningen till att jag minns honom är att jag dubblade upp mot honom två gånger, plus att han spelade så uselt och hade sån röta, säger Ken.

En sak kan de i alla fall vara överens om; att Chris Moneymaker är en betydligt bättre spelare nu än 2003.

– Det är som dag och natt, säger Chris. Hade jag vetat det jag vet nu och spelat som jag gör nu hade jag aldrig vunnit VM.

Satsade 39 dollar

Chris Moneymaker fick 2,5 miljoner dollar tack vare sina okunskaper och sin tur. När den samlade pokerexpertisen samlat sig efter chocken att en fullständig amatör som investerat 39 dollar på Pokerstars kunde spöa alla proffs och bli världsmästare insåg man storheten i händelsen.

Eller som Ken Lennaárd skrev: ”Vi tackar Gud för mr Moneymaker”.

– Det där har jag hör miljoner gånger. Men han kan ju försöka slå mig?

Om man ska ranka chanserna efter deras respektive första dag i Köpenhamn så blir det plus för Ken som tagit sig vidare med omkring 25 000 i chips.

Chris däremot försvann rätt snabbt ur tävlingen efter några tuffa bad beats. Bland annat ett där han prickade triss i kungar med fick stryk av ett fyrtal i sexor på rivern.

Några pengar kommer inte att vara inblandade i utmaningen.

Läs krönikan

Följ matchen

Patrik Johansson