Lennart, 69, satte världsstjärnorna på plats

”Jag var inte det minsta rädd för dom”

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Visserligen var det Johan Bergquist som blev den blågula representanten vid finalbordet i EPT i Köpenhamn.

Men dagens största svenska hjälte var ändå Lennart Nyström, 69, som totalt otippat och helt respektlöst kom på 13:e plats i turneringen.

Foto: POKERRESULTAT.ORG
Lennart Nyström på tv-bordet, till höger om kameran. Hasse Eskilsson längst till höger.

Faktum är att Lennart mycket väl kunnat ta sig längre i turneringen, när han oturligt åkte ur med A-10. Floppen kom A-K-D och Lennart gick all in men tyvärr satt motståndaren med en färdig stege.

– Men det gör ingenting. Jag hade haft så mycket tur tidigare i turneringen, sa Lennart efter att ha kvitterat ut prischecken på nästan 80 000 danska kronor.

Lennart är en tvättäkta amatör i en värld fylld av pokerproffs och unga hungriga nätspelare. Att han var äldst i turneringen behöver väl knappast sägas. Dessutom hade han betalat sin anmälningsavgift själv i en värld där det knappt finns en tröja utan en sponsorlogga på.

– Jag började nog inte spela förrän i femtioårsåldern. På senare år har jag spelat ganska mycket på nätet. Men jag spelar bara turneringar. Cash-games gillar jag inte alls. Turneringar är mycket mera rättvist.

Storvinster på V75

Men helt främmande för storspelande är Lennart inte. En del kanske känner igen hans namn i samband med ett par rikitiga storvinster på V75.

Under två dagars intensivt spelande hann Lennart givetvis konfronteras med både en och annan världsstjärna. Ett tag satt han på tv-bordet med bland andra Ram Vaswani, och sista tiden innan han blev utslagen tillbringade han med Xuyen "Bad Girl" Pham.

– jag var inte det minsta rädd för dom. Visst är de skickliga spelare, men jag spelar inte på något annat sätt mot dom bara för att de är kända.

– Dessutom tycker jag alla pokerspelare är jättetrevliga. Många pensionärer tror att de är gangstrar, men så är det inte alls.

Bara en svensk till finalbordet

Trots sin ålder är alltså inte Lennart Nyström någon rutinerad turneringsspelare. Ett par turneringar under resor till Las Vegas och Wien är allt. Men placeringen i Köpenhamn har gett honom blodad tand.

– Jag åker nog till nästa tävling i Deauville tillsammans med Christer och Birgitta Johansson om inget oförutsett händer.

Förutom Lennart Nyströms framfart var det mesta mörker för svenskarna i Köpenhamn. Bara Johan Bergquist gick till söndagens finalbord, och han har klart minst marker vid bordet.

Många svenskar försvann under slutet av lördagen. Karin Lundgren spelade mycket bra, men åkte ut med triss i ess mot en färg. Adam Nilson försvann strax efter Lennart Nyström. Hasse Eskilsson och Christer Johansson såg länge ut att kunna krångla sig till finalbordet men åkte ut på tionde respetive elfte plats.

Lennart Nyström

Följ finalbordet i Köpenhamn

Patrik Johansson