Statens nya giv: folkhemspoker

Svenska Spel med i leken

En vinnande hand - för spelarna eller för staten?
SPORTBLADET

Allt i en giv-nu tar nätpokern steget in i folkhemmet. Klockan 11.00 idag öppnar pokerborden på Svenska Spels nya pokersajt och därmed får staten en del av miljardvinsterna för nätpokern.

-Vår målsättning är att ta 25 procent av marknaden, säger Jesper Kärrbrink, vd för Svenska Spel.

Den nya sajten blev möjlig efter att regeringen sent i höstas gav Svenska Spel tillstånd att bedriva nätpoker. Ett av argumenten var att öka säkerheten och tryggheten för spelarna. På Svenska Spels sajt måste spelarna sätta personliga spelgränser både i tid och pengar innan spelet kan börja.

-Den här sajten är inbäddad i ett större spelansvar än någon annan sajt i världen, säger Jesper Kärrbrink.

Kvarts miljon spelar

En kvarts miljon svenskar är idag aktiva pokerspelare på nätet och antalet spelare växer ständigt. Vinsterna har gått utomlands.

-Massor av pengar rinner ut ur landet och det vill vi inte, säger Lars Wegendal, (s), vice ordförande i kulturutskottet som ansvarar för spel och lotterifrågor.

-Överskottet på spelmarknaden ska tillfalla staten och allmänheten, säger han.

Enligt Svenska Spel är den typiske svenske pokerspelaren mellan 18 och 29 år, spelar för att det är kul och går oftast plus minus noll. Bara en av tio är kvinnor.

Andreas Pappas, 25, från Kungsbacka har spelat nätpoker i två år och omsätter runt tusen kronor i månaden.

En del av livet

-Det handlar inte om så mycket pengar. Vi har alltid spelat på stryktipset i vår familj, det är en naturlig del av livet, säger han.

Trots att Andreas Pappas spelat i två år är det största han vunnit en pokerresa till Baltikum. När Svenska Spel idag öppnar sin sajt ska And-reas öppna ett konto.

- Men jag vet inte hur mycket jag kommer att spela där. Eftersom de inte har så stora bonusar är det egentligen inget särskilt som lockar, säger han.

Håll huvudet kallt - bli en pokervinnare:

Pokersajter

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM