Starthänder du kan spela

Sportbladet guidar till vad som är spelbart i Texas hold'em

SPORTBLADET

För två veckor sedan var det premiär för nätpoker hos Svenska Spel.

Många nya spelare testar poker.

Sportbladets pokermagister Dan Glimne ger här en speciallektion i vilka starthänder som är spelbara i Texas hold’em.

Så du siktar på att bli kund på Svenska Spels pokersajt, och ta hem de stora potterna? Då är detta med starthänder det första du måste lära dig i Texas hold'em.

Det finns totalt 169 olika starthänder i hold'em, om du ser på (a) kombinationen av valörer, och (b) om dina två kort är i samma färg eller inte. Av dessa är det dock högst 30-40 stycken du kan tänka dig att kliva in i potten med - beroende på omständigheterna.

Beslutet att gå med eller inte gå med i första satsningsrundan, och HUR du går med - en kraftig höjning, eller en stillsam syn - är ditt allra viktigaste beslut i varje giv i hold'em: allt vad du sedan gör, eller tvingas till, kommer att utgå från detta grundbeslut.

De starthänder du helst vill se när du lyfter upp dina kort kan grovt indelas i fem olika kategorier.

Den enda starthand du ALLTID kan kliva in i potten med före floppen, under vilka omständigheter som helst även om det krävs hela din markerstapel, är A-A. Alla andra händer kan du faktiskt bli tvungen att lägga, om det har varit massiva höjningar och kontrahöjningar bordet runt innan det blev din tur att tala. Och inte ens A-A är en osårbar hand: före floppen är den inte mer favorit än cirka 4 mot 1 mot sådana händer som ett lägre par eller till exempel J-10 i samma färg.

Och om du istället tittar på en starthand som Q-5, 9-3, 8-4 eller J-2? Släng den, nittiofem gånger av hundra om du inte är skicklig på att spela ut motståndarna efter floppen. Heter du inte Hachem, Ivey, Sonnert, Lennaárd, Duke, Brunson eller något liknande i efternamn, ska de vissna löven i soptunnan.

Höga par

Medelhöga och låga par

Ess med sidokort

Två höga kort

Kopplade kort i färg

ARTIKELN HANDLAR OM