”Jag har gjort alla misstag man kan göra i poker”

Dan Glimne chattade med aftonbladet.se:s läsare

SPORTBLADET

I kväll startar en ny omgång av Pokermiljonen med Sportbladet pokermagister Dan Glimne som expertkommentator.

Dan passade på att chatta med aftonbladet.se:s läsare inför premiären.

Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4
Dan Glimne.

   Dan Glimne säger: Hej, jag är redan här -- fire away! /Dan

Valentino säger: Vad lirar du oftast, cash-games eller tournaments?

   Dan Glimne säger: På sistone mest turneringar – var i Las Vegas förra veckan, spelade fyra, vann en inne på Harrah's.

christoffer säger: Hej Dan! Hur ska man bli en bra pokerspelare om man är villig att satsa på de?

   Dan Glimne säger: Teoretiska studier, villighet att lära sig av sina misstag, mycket praktik, till att börja med på låga nivåer.

tenet säger: Hej! Har sett Pokermiljonen ett antal gånger och måste säga att jag tycker att du inte sällan har fel i elementära pokerteorifrågor. Är du inte mer spelexpert generellt än expert på just poker?

   Dan Glimne säger: Så fel har jag nog inte för jämnan – dessutom fungerar poker så att det är ett situationsspel: Vad som är rätt i en situation är fel i en annan, och vice versa.

Jones säger: Vem är Sveriges bästa pokerspelare?

   Dan Glimne säger: Omöjligt att svara på – vi har MÅNGA bra lirare.

Adde säger: Lirar du mycket nätpoker?

   Dan Glimne säger: När jag har tid. I kväll kommer jag att spela två delvis överlappande, Pokermiljonen Online och Pro Hustle, bägge på Unibet.

3g: säger: Dan vilken är din favorithand i texas?

   Dan Glimne säger: A-A, any time...

jimmy säger: Vilken nivå spelar du på i cashgames?

   Dan Glimne säger: 2-4, 3-6 och 5-10 på fixed-limit. 1-2 eller 2-4 (dollar även här, eller euro) i no-limit.

rtwewe säger: (Hur) Kan man skydda sig mot turspelare som går med på skitkort och sedan köper in kortet de behöver på rivern?

   Dan Glimne säger: Genom att ha den filosofiska attityden – shit happens, men i längden vinner man över sådana spelare.

rtwewe säger: HUr mycket pengar har du vunnit på poker genom åren?

   Dan Glimne säger: Brukar inte tråka ut folk med min privatekonomi, men det blir sammanlagt en hel del; förra årets största enskilda vinst var 350 000 spänn i Amsterdam.

Largo säger: Hej Dan. Dina pokerkunskaper har ju ifrågasatts en hel del på vissa internetforum. Anser du dig vara en långsiktigt vinnande spelare? Tror du att, om du ville, skulle kunna leva enbart på ditt pokerspel?

   Dan Glimne säger: Jag VET tack vare att jag för bok över vinster och förluster att jag ligger på plus; femsiffrigt i år hittills på turneringsspel. Förmodligen skulle jag kunna grinda ut en inkomst som proffs, men livet har annat att bjuda på.

säger: Vilken är den bästa pokerbok enligt dig (förutom din egen...)?

   Dan Glimne säger: "The Theory of Poker" av Sklansky – en smula torr, men grundläggande läsning.

Jones säger: hur mycket tycker du man behöver tjäna i månaden för att kunna sluta jobba och satsta på poker?

   Dan Glimne säger: Du bör nog ha en vinst på i genomsnitt 30 000:- per månad, i sex månader i rad, för att våga kasta allt annat överbord och bli proffs.

Lars säger: Vilka sida spelar du på och vad nickar du?

   Dan Glimne säger: Unibet, där mitt nick är Macavity, samt tre andra sajter där jag håller mina nicks för mig själv...

Anders säger: Vad är sannolikheten att någon sitter på flush i en tiohands, då det ligger tre av samma färg på bordet?

   Dan Glimne säger: Beror på hur betandet har gått, och vad du vet om de andras spelstil – omöjligt att ge ett fixt svar på.

rtwewe säger: Spelar du mycket i "goda vänners lag" och vinner du isåfall dessa gånger?

   Dan Glimne säger: En del; roligt nog har jag blivit inbjuden till ett privat gäng i Gnesta där jag numera bor, och losat en femhundring bägge gångerna...

pok säger: Om man lirar NL50, hur tycker du strategin ska vara upplagd?

Spelar TAG just nu!

   Dan Glimne säger: Det viktiga är ALLTID att etablera "frontlinjen" – hur fungerar din taktik, och hur ska du anpassa dig, efter respektive motspelare? INGET är så viktigt som att få pejl på de andra vid bordet.

3g: säger: Hej Dan! Är det vettigt att omsätta ungefär 4 000kr i veckan som min 17åriga son gör på poker? Vad ska jag göra åt det? Han säger bara att han ska bli proffs!

   Dan Glimne säger: Vad menas med "omsätter"? Det viktiga är vad han vinner eller förlorar. Jag tycker inte 17-åringar ska spela om stora pengar, men VINNER han 4000 i veckan är det OK...

Danne säger: Hej Hej Dan! Vad tycker du om Svenska Spels pokersajt? Alla säger olika om den är bra eller dålig.// Danne

   Dan Glimne säger: Har ännu inte provat den, men jag kommer att skaffa mig konto även där. På det hela taget har kritiken varit positiv, med undantag för att dom saknar bonusar och satelliter till liveturneringar.

helmuth säger: tjena Dan! vilken anser du är den bästa pokerspelaren i världen och som ska klassas till favorit i WSOP?

   Dan Glimne säger: Favorit i WSOP bland 8000 lirare? Finns ingen, men Ivey, Negreanu och ett antal etablerade har som vanligt bättre chanser än genomsnittet.

GR9 säger: Hej, Dan vad är det viktigaste att tänka på när man ska börja spela på en högre nivå d.v.s. när man t.ex. går från $0,5 - $1 till $3 - $6 limits?

   Dan Glimne säger: Att ha byggt upp en bankrulle du kan falla tillbaka på; ta av vinsterna och bygg upp en "B-bankrulle", som du använder för att prova på högre spel. Fungerar det är det bra, annars kan du gå tillbaka till det lägre spelet med A-rullen.

Valentino säger: Har du nån gång i din karriär lagt KK (och det senare visat sig att motspelaren hade AA)?

   Dan Glimne säger: Nej, faktiskt inte – men någon gång kommer väl även det ögonblicket. Q-Q och nedåt har jag dock lagt några gånger...

Audi01 säger: Jag vill bara tacka för en utmärkt bok du har skrivit , jag har övat och tränat, och ville bara tacka dig . Med den läsningen så har jag förbättrat mitt spel och i år ligger jag på ett snitt på c:a 92 $/ dag. Men jag vill bara veta hur man tränar upp fokus mot slutet av en turnering ?

P.S Du och Ken är mina stora idoler inom pokern.

   Dan Glimne säger: Tackar! Fokus mot slutet av en turnering kommer med erfarenhet. Många spelar sitt bästa spel en timme eller två, sedan orkar de inte mera...

matte säger: vad är din drifkraft med att spela poker? Är det att spela mot de bästa spelarna eller att stadigt vinna pengar på låga nivåer, eller något annat?

   Dan Glimne säger: Jag njuter faktiskt mycket av "processen" vid pokerbordet – den intellektuella kraftmätningen, det psykologiska manipulerandet. Men visst känns det bra att resa sig upp med en bunt sedlar i fickan också...

emil säger: vilka sajter spelar du på mer än unibet?

   Dan Glimne säger: Planet Poker, PokerStars och PartyPoker numera.

tompa säger: När du lirar online, hur många bord brukar du spela på samtidigt?

   Dan Glimne säger: Oftast bara ett, någon enstaka gång två. Vill gärna koncentrera mig på spelet för att göra mitt bästa!

lill skräcken säger: Vilken nivå spelar proffsen på när de spelar på internet??

   Dan Glimne säger: Hela vägen upp till den högsta, beroende på vad sajten bjuder på.

matte säger: Vid vilken typ av spel tycker du att den här "processen" är mest utmanande? FL, NL, Fullring, ShortHand, HeadsUp, Cash game eller turneringar?

   Dan Glimne säger: No-limit, utan tvekan, och mera vid shorthanded. Cash games och turneringar bjuder på lite olika strategier. Måste jag välja föredrar jag turneringar...

tompa säger: använder du dig av något analysprogram när du spelar online eller gör du alla analyser själv? kan du rekommendera något speciellt program?

   Dan Glimne säger: Nej, jag är "old school" – ingen mjukvara som hjälp mer än den mellan öronen.

Dennis säger: Är det sant att man ska spela tight när motståndarna spelar löst, och vice versa?

   Dan Glimne säger: Ja, det är ett råd som delvis stämmer in: mot en tight motspelare som ofta lägger sig kan du beta på flera händer, och mot en lös och aggressiv typ får man tighta upp det egna spelet.

jonas säger: hur ska jag träna upp min diciplin och hur länge kan man sitta framför datorn?

   Dan Glimne säger: Genom träning och åter träning, och genom att efter varje session fundera igenom vilka misstag du gjorde och hur de ska rättas till. Tiden framför datorn är individuell -- jag sitter SÄLLAN mera än sex timmar i sträck, och då BARA när det gäller en större turnering.

2 feta ägg säger: Du skrev i Aftonbladet att du la ner KK med en flop på KQQ. Har pågått diskussioner om det på forum. Är inte det egentligen en dålig fold. Dessutom i en turnering, i cash hade jag förstått om de var "mycket pengar"...?

   Dan Glimne säger: Jag vet att det är den mest diskuterade handen jag haft med. Men just i det fallet kända jag motspelaren så väl att jag gjorde en korrekt läsning – verkligheten var på min sida!

P.S säger: Går det att träna livespel på internet. Jag får en känsla av att heads upp med sex personer med insats 50-100 euro är ganska nära livespel. I stora turneringar slaksar ju folk hej vilt.

   Dan Glimne säger: Du kan aldrig helt och fullt träna livespel på Internet; inget där kan ersätta den personliga fysiska granskningen av motspelarna.

pokermagic säger: vad är den största potten du VUNNIT genom att verkligen bluffa och veta om att din/dina motspelare antagligen sitter med bättre händer?

   Dan Glimne säger: Minns inte exakta beloppet, men några tiotusingar låg där väl...

rofton säger: Halloj Dan! Vem tycker du är pokervärldens Zlatan?

   Dan Glimne säger: Hmmm – Gus Hansen, kanske?

rofton säger: Hej! Har du någon gång råkat kolla fel på korten och trott du har en annan valör eller färg än du egentligen har och sen spelat bort dig på grund av det?

   Dan Glimne säger: Jodå, det har inträffat – har man spelat poker så länge som jag har gjort har man nog gjort alla misstagen, inklusive att lägga sig efter floppen när jag talat först...

P.S säger: När du sitter först och provar en bluff efter floppen och får någon som går med. Hur gör du då? Fortsätter du att bluffa efter turn eller checkar du och blottar dig att du faktiskt bluffade?

   Dan Glimne säger: Beror på situationen – men oftast gäller det att vidmakthålla bluffen genom en ny och större bet. Kräver dock läsning av situationen!!

tompa säger: kommer du att stäla upp i pokermiljonen i år som spelare har hört rykten om det ?

   Dan Glimne säger: Nej, bara i Pokermiljonen Online som går ikväll klockan 20.00 på Unibet. Även Joakim Geigert och Peter Swartling är med där!

Bruno säger: Blir du aldrig trött på poker? Lika roligt att spela varje gång?

   Dan Glimne säger: Nja, det har väl hänt – men en dag eller två senare känns det oftast roligt igen!

lolle säger: Vem är din personliga favorit i pokervärlden? Din personliga favorit bland spelarna i Sverige skulle uppskattas också!

   Dan Glimne säger: Personlig favorit? Cyndy Violette, som jag dessutom haft nöjet att äta lunch med: hon är smart, rolig och underhållande. Bland svenska spelare har jag många vänner och favoriter, som jag inte vill hålla fram före någon annan.

   Dan Glimne säger: Tack för idag! Ses vi på Unibet ikväll? Hälsningar! /Dan