Mycket plats åt det ofta bortglömda spelet på rivern

SPORTBLADET

Pokerböcker brukar grovt

sett kunna delas upp i två kategorier:

Nybörjarböcker som lär ut grunderna och koncentrerar sig på spelet före floppen i spel med låga insatser.

Böcker för avancerade spelare, med strategier för tuffa spel med höga insatser.

Hold’em med små insatser (Small stakes hold’em) är något mittimellan. Avancerade strategier för lösa spel med små insatser.

Det låter kanske som en motsägelse, men många skickliga spelare som av en eller annan anledning hamnar i såna spel har det inte alltid så lätt.

Det har David Sklansky och Mason Malmuth tagit fasta på och tillsammans med Ed Miller som under många år spelade i just sådana spel har man tagit fram den här boken.

En stor styrka

med boken är att man, förutom det obligatoriska tajt-aggressiva spelet före och på floppen, går längre och ägnar mycket plats åt det ofta bortglömda spelet på rivern. Och inte minst hur man bygger upp potterna på vägen dit.

Andra nyttiga lektioner är till exempel hur man spelar i stora potter jämfört med små, hur man spela överkort och hur man skyddar sina händer. Bland mycket annat.

Givetvis är många av tipsen och strategierna även användbara på högra nivåer om förutsättningarna är de rätta – löst spel och oförutsägbara motståndare. Men det finns också tips som helt motsäger ”normal” pokerteori – villket man bör ha i åtanke.

Förutsättningarna kring strategierna

är kortfattat Texas hold'em i fixed limit (som oftast när det gäller Sklansky), insatser från cirka två upp till tio dollar samt lösa och oftast passiva motståndare.

För den som tidigare läst Sklansky är mycket sig likt; ett något träigt språk och en del svårtuggad matematik. Men också bra illustrationer och avslutande handfrågor där man kan testa sina nyvunna kunskaper.

Hold'em med små insatser

Tidigare recensioner

Patrik Johansson