”Jag ska spela poker”

Foto: reuters
spexade Diego Armando Maradona anlände till Stockholm och höll show för pressen.
SPORTBLADET

Diego Maradona gick in till tisdagens presskonferens iklädd en tröja med lagvidrig pokerreklam.

Sedan berättade han vad han ska göra i Sverige – förutom att spela showfotboll:

– Jag ska spela poker...vi får bjuda med polisen, sade superstjärnan, och för ett ögonblick glimtade ögonen till lika mycket som diamanterna i öronen.

Han är fotbollsspelaren som gav fusk ett ansikte och gud en hand. Världens mest begåvade bolltrollare var också ofta den mest kontroversielle.

Och han fortsätter att vara det.

I Norge har Diego Maradonas veteranlandslag blivit polisanmälda för att de använt matchdräkter med reklam för ett pokerspelbolags internetsajt, vilket är förbjudet både i Norge och Sverige. Men Maradona tog lätt på den saken när han höll pressträff på hotell Sheraton i Stockholm på tisdagskvällen, han kom till och med införd den lagvidriga tröjan:

– No problemo. Det är inga problem, förklarade Maradona, och skämtade bort frågan då han sade att han skulle spela poker med polisen.

Men den svenska Lotteriinspektionen har sin syn klar:

– Det spelar ingen roll om laget som spelar är utländskt och har tillåtelse att ha reklamen på tröjorna i sitt hemland. I Sverige gäller den svenska lagstiftningen, säger My Hamrén på Lotteriinspektionen.

Lika lite som han ville tala om lotterilagstiftningen ville Maradona tala om sitt eget livsöde och brokiga bakgrund:

– Jag vill inte vara någon förebild, jag är glad varje dag jag lever. Jag har det bra med mina döttrar, mina vänner och med gud.

– Mitt råd till ungdomar som spelar fotboll är att man ska spela med glädje, att de ska ha roligt.

Och det är kärleken till den runda saken som tagit Maradona till Stockholm. Den 45-årige argentinske superstjärnan är ute på en pr-turné för sin nya kärlek, showfotboll. En slags sjumannafotboll inomhus för veteranstjärnor med specialregler som tvåminutersutvisningar för regelbrott och straff om försvarare rensar bollen över sargen.

På onsdagen är det match mot ett svenskt landslag med slocknande stjärnor som Thomas Ravelli, Martin Dahlin och Anders Limpar. Arrangörerna har ännu inte sålt slut biljetterna till Globen och släpper nu gratis in 3000 barn, om de kommer i sällskap med en förälder. De lär dock inte få se Maradona i 80-talstappning:

– Jag är 45 år gammal och inte i min bästa form, sade Maradona, vars skägg numera har fått grå inslag.

– Showfotboll började för att vi inte skulle förlora kärleken till fotbollen, och i showfotbollen har jag hittat saker som jag inte hittade i den vanliga fotbollen. Vi samlas för att ha roligt.

Frågan är om Lotteriinspektionen tycker det är lika kul.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM