Nej, pokerbubblan sprack inte i år…

SPORTBLADET

Visst, det är förmodligen lite för tidigt att redan nu summera pokeråret anno 2006.

Men även om det fortfarande finns kvar en del spännande händelser under resten av året kan jag ändå inte låta bli.

Inför året var det många, ointierade, som pratade om att 2006 kommer bubblan att brista och intresset för poker att minska.

Fel. Helt fel.

Lite beroende på vem man lyssnar på och vilka siffror man vill använda så är det enkelt att se att antalet spelare ökat – och det rejält dessutom. Årets WSOP lockade ett par tusen fler spelare än förra året, EPT-turneringarna är slutsålda på löpande band och runt onlineborden ute på nätet trängs fler och fler pokerentusiaster.

Så, den som trott att poker bara var en fluga som skulle gå över snabbt hade fel?

Antalet spelare kommer att öka

Jag vågar dessutom sticka ut hakan och lova redan nu att antalet spelare kommer att öka nästa år, i alla fall utanför USA:s gränser. Ett pokerförbud i USA stänger, i alla fall tillfälligt, ute många amerikanska spelare från nätpokern. Men jag är ganska säker på att vi snart ser dem igen...

Däremot är det väl mer tveksamt om hur många som kommer att spela WSOP. Här vågar jag inte ens gissa. Mycket handlar ju om hur spelbolagen kommer att agera – och det är svårt för ett vanligt enkelt pokerproffs att sia om.

Hela pokervärlden enas

Det viktigaste som hänt under 2006 tycker jag ändå är att pokervärlden börjar få tydligare konturer. Spelare runt om i världen har börjat agera lite mer enat och det som är bra i pokervärlden får stöd medan det som inte är lika bra belyses på ett bra sätt.

Stämningen mot WPT är ett bra exempel, men det här märks även på en mer jordnära nivå. De bra turneringarna får allt fler anmälningar och uppmärksamhet, de lite sämre allt mindre.

Likaså så får de bra spelsajterna fler medlemmar, medan de lite sämre får allt svårare att locka till sig kunder. Självklart tycker jag att det här är en bra utveckling och det tror jag de allra flesta håller med om.

Joe Hachem