Mellanstick: Gott nytt pokerår på er alla

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

Pokeråret 2008 är redan igång, och med rivstarter på sina håll: en bland de många som vi håller tummarna för just nu är Sveriges ”First Lady of Poker”, 22-åriga Michaela Johansson, som är på plats i Melbourne för att spela storturneringen Aussie Millions 14-20 januari.

Men hur blir ditt eget pokerår? Kommer du att vinna – eller förlora? Och är du starkast som kontantspelare, eller som turneringsspelare? Vilka nivåer fungerar bäst för dig? Om inte förr, så är det dags att du tar reda på det nu.

”Många dåliga spelare blir aldrig bättre för att de inte kan hantera en självinsikt”, som dramatikern David Mahmet skriver i sin essä ”Things I Have Learned Playing Poker on the Hill”, med titeln syftande på maktens säte i Washington DC.

Med året i sin linda är det dags att du gör det som jag redan rekommenderar i Pokerhandboken: tar fram en anteckningsbok och penna, alternativt öppnar en ny Wordfil eller ett Excelark i datorn, och ärligt från och med nu för dig själv redovisar VARENDA sittning du deltar i. Anteckna datum, antalet deltagare, inköp, var du spelade samt allt annat tillämpligt, OCH hur mycket du vann eller förlorade.

Och var hänsynslöst ärlig mot dig själv!

Så får du grepp om dina styrkor

Dela upp resultaten under olika rubriker: kontantspel live, kontantspel på nätet, sit-and-go live respektive på nätet, flerbordsturneringar, heads-up och så vidare. För varje kategori ska du också löpande hålla reda på om du ligger plus eller minus. Kanske kommer du att som jag upptäcka att du har kontantpartier live på kasinon och kortklubbar, samt sit-and-go på nätet, som bästa ”grenar”... medan resultaten i turneringar skulle behöva förbättras. Eller är det tvärtom för din del?

Kanske upptäcker du också att du klarar dig bättre på vissa nätsajter än på andra, eller att en nivå är bättre än en annan för dig. Dags då att dra slutsatser av det! Det viktiga är att du antecknar dina resultat på ett smart och överskådligt sätt, så att du får grepp om dina styrkor och svagheter.

Och ett tips till ska jag ge: varje gång jag gör något riktigt dumt vid bordet, så skriver jag snarast upp handen och situationen på en papperslapp. Det är lärorik läsning att bläddra igenom bunten då och då, tro mig...

Gott nytt pokerår på er allihop!

FAKTA

Du sitter med i ett kontantparti, no-limit med mörkar på 1-2 dollar. Alla lägger sig fram till dig och du höjer till 8 dollar före floppen, och bara knappen synar dig. Efter floppen betar du 14 dollar, och får en ny syn; efter fjärde gatan betar du 20 dollar, och får syn på nytt. Nu har femte kortet landat på bordet, och du talar först; ni har bägge över 300 dollar var framför er. Du uppfattar inte din motspelare som speciellt skicklig. Vad gör du?

Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Du bör rättframt beta ut här, helt enkelt för att försöka vinna ytterligare pengar av din motspelare. Det finns inga flush- eller straightmöjligheter, men din motspelare har någon form av hand eftersom han synat dig fram till nu. Frågan är: vad kan han sitta med? Att han med A-Q, ett tvåpar eller en triss slowspelat efter både flopp och turn är osannolikt, och lika osannolikt är det att kungen hjälpte honom: med K-x har han haft för få outs för att hänga med, och har han slowspelat K-K eller K-Q har du ändå legat under hela vägen. Förmodligen har han synat dig med Q-10, Q-9 eller något annat lågt sidokort till sin dam, eller med ett lägre par än vad du har. Beta ”lagom” nu, och ge honom chansen att syna bort ytterligare några dollar.

Dan Glimne