Spelarna blir äldre – kvinnorna allt fler

1 av 2 | Foto: POKERSTARS
KVINNORNA BLIR FLER Dilba är en erkänt skicklig pokerspelare. Nu får hon många efterföljare.
SPORTBLADET

Sverige har både Europas äldsta och mest penninglystna pokerspelare. Och antalet kvinnor som spelar ökar, enligt en färsk undersökning.

Andelen kvinnor som spelar poker på nätet har ökat betydligt – i dag är drygt en tredjedel av nätpokerspelarna kvinnor – och hälften av alla nätpokerfantaster är gifta. Det visar en omfattande europeisk undersökning från Everest Poker där 23 900 européer svarat på frågor om poker och pokerspelande.

Högre snittålder i Sverige

Med en genomsnittsålder på 36 år har Sverige Europas äldsta nätpokerspelare, medan Polen och Ungern har de yngsta spelarna med en snittålder på 27 år. Åldersmässigt är de svenska nätpokerspelarna jämnt fördelade: 25 procent är 18 till 24 år, 27 procent är 25 till 34 och 25 procent är 35 till 53 år.

Pokern är på väg att bli jämställd. 2007 var 27 procent av Sveriges nätpokerspelare kvinnor – ett år senare har siffran ökat till 37 procent. Mest jämställd är den finska nätpokern med 46 procent kvinnliga spelare. I andra änden finns Portugal där bara 16 procent av spelarna är kvinnor.

Allt fler gifta spelar

En uppgift som framkommer i undersökningen är att hälften av de svenska pokerspelarna är gifta. När Everest Poker ställde samma fråga för ett år sedan var den siffran endast 17 procent.

Av de undersökta länderna har Sverige högst andel nätpokerspelare, 69 procent, som spelar om pengar. I vårt grannland Danmark är motsvarande siffra 56 procent och i Belgien bara 26 procent.

Nattspel – bara på helgerna för svensken

Den svenske nätpokerspelaren spelar i snitt 3,6 dagar i månaden och en tredjedel spelar mer än en gång i veckan.

Svenskar spelar gärna poker men vill komma i säng i tid – 73 procent uppgav att de föredrar att spela mellan klockan 18 och 23 på vardagar. På helgerna vet man att man får sova ut – då föredrar 31 procent att spela sent på natten.

Förvånande populärt i Sverige

Ed Pownall från Everest Poker kommenterar:

– Svenskarna har en lång tradition av pokerspel jämfört med övriga Europa, så det som förvånar är att intresset för spelet fortfarande ökar i Sverige, i alla åldersgrupper och bland kvinnor. Det är kul att se att fler och fler upptäcker hur roligt det kan vara med poker.

FAKTA

Utdrag ur undersökningen

Hur stor del av svenskarna spelar poker?

15 procent av alla svenskar i Everest Pokers undersökning, totalt 1 690 personer, svarade att de hade spelat poker det senaste året.

Varför spelar man poker?

En stor majoritet, 77 procent, av de svenska nätpokerspelarna uppger att de spelar för att det är roligt. Förutom underhållningsvärdet spelar 38 procent också för att bli bättre och utvecklas som pokerspelare. Något färre, 35 procent, kopplar upp sig på spelsajten för att de är uttråkade och inte har något bättre för sig.

Hur spelar man poker?

Av de svenska nätpokerspelarna uppgav 93 procent att de spelar Texas Hold’em, 7 procent sa 5 Card Draw eller 7 Card Stud och 6 procent svarade videopoker, enligt Everest Pokers undersökning.