Lurade svenska staten – på 50 miljoner kronor

Nu åtalas de svenska affärsmännen för grovt skattebrott

SPORTBLADET

En grupp svenska affärsmän kan ha lurat den svenska staten på 50 miljoner kronor genom att utnyttja det amerikanska pokerförbudet. Nu åtalas männen för grovt skattebrott.

I dagsläget är det förbjudet för amerikanska medborgare att köpa tjänster på utländska spel och pokersajter. Detta utnyttjade en grupp svenska affärsmän som enligt DN skapade ett betalningssystem som gjorde det möjligt för amerikanarna att spela med pengar på nätet. Affärsmännen ska ha tjänat 295 miljoner kronor och sedan, enligt åklagaren, struntat i att skatta sina intäkter i Sverige.

Sålde fiktiva hotellcheckar

– Tricket var att man sålde fiktiva hotellcheckar, flygrabatter, foton och annat som kunde användas som betalning för exempelvis pokerspel på nätet och olika porrtjänster, säger vice chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten till DN.se.

Nu åtalas affärsmännen som består av sju män för nio fall av grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Huvudmannen i fallet, en 40-årig man från Umeå, står även åtalad för att ha mutat en kommissarie i Stockholm tidigare i år.

50 miljoner kronor

Summan av härvan ska enligt DN och Ekobrottsmyndigheten ha resulterat i uteblivna intäkter för den svenska staten på 50 miljoner kronor. Rättegång i Stockholms tingsrätt tros hållas i slutet eller i början av nästa år.

Jonas Blomquist/Minimedia