Hundratals miljoner ligger i pokerpotten

”Viktig del av vår verksamhet”

1 av 3 | Foto: Minimedia
Per Widerström, VD för Expekt, och Lasse Dilschmann, koncernchef för Ladbrokes i Norden.
SPORTBLADET

30 procent av Expekts omsättning kommer från pokern. Ungefär samma siffror gäller för Unibet.

– Det är en viktig del av vår verksamhet som vi fortsätter satsa hårt på, säger Expekts VD Per Widerström till Sportbladet Poker.

De utlandsbaserade spelbolagen jobbar tillsammans för ett avskaffande av det svenska spelmonopolet.

Samarbete

På onsdagseftermiddagen samlades ledande personer från Betsson, Ladbrokes, Expekt och Unibet i Stockholm för att hålla gemensam presskonferens.

– Vi jobbar tillsammans för något som angår hela spelmarknaden. Det är viktigt för oss att driva opinion, säger Per Widerström till Sportbladet Poker efter presskonferensen.

Poker förbjuds

Enligt den spelutredning, som regeringens utredare Jan Nyrén presenterade i måndags, föreslås att utlandsbaserade spelbolag ska få ägna sig åt sportspel – men inte poker.

Ett dråpslag för de bolag som är renodlade pokeraktörer, om så skulle bli fallet. Men även ett hårt slag mot de företag som kallade till presskonferensen.

– 30 procent av vår omsättning ligger i pokern, säger Per Widerström.

Hundratals miljoner

Expekts siffror är inte officiella. Men de omsätter ungefär lika mycket som Unibet, där sportspel står för cirka 40 procent av kakan och poker för cirka 30 procent. Kasino ligger också nära de där 30 procenten enligt uppgifter till Sportbladet Poker och slutligen har Expekt en mindre bingoverksamhet.

De 40 procenten lär, enligt inofficiella siffror, ligga kring ”ett par hundra miljoner i månaden” per bolag när vi talar om företagen som är i storlek med Unibet och Expekt. Det innebär att ett enda spelbolag kan omsätta över en miljard per år på bara pokern.

Hopp om stopp

En gigantisk inkomstkälla som man inte vill ge upp.

– Vi planerar att fortsätta öka inom pokern och har en bra grund för att göra det, säger Per Widerström.

Så blir inte fallet om den svenska utredningen får gehör hos politikerna och inte stoppas på vägen. Per Widerström hoppas på det senare.

– Vi jobbar hårt för att påverka besluten i Bryssel. Det förslag som lämnats strider med EG-rätten, säger Per Widerström.

”Pokern är bara att stänga”

Ladbrokes koncernchef för Norden, Lasse Dilschmann, konstaterar att det vore fullständig katastrof om spelutredningens förslag om förändringar går igenom.

– Pokern är bara att stänga. Alla spel utom sport är styvmoderligt behandlade, säger Dilschmann besviket.

Men inte uppgivet.

För är det något som ska bommas igen så är det utredningsarbetet enligt honom.

– Det blir svårt för den här utredningen att få gehör. Det är bara att stänga den här utredningen och börja på ruta ett igen.

Om förslaget trots allt skulle gå igenom ser han ett skräckscenario.

– Vi skulle se en grå marknad i stället.

”Kampen fortsätter”

Petter Nylander, VD för Unibet:

– Det är viktigt att påpeka att EU-kommissionen redan varit på svenska staten om det här. Om de erbjuder poker själva ska de öppna marknaden för andra aktörer.

Nylander konstaterar:

– Kampen fortsätter.