Drömresan höll på att gå förlorad för Mikael

Men nu spelar han i Ungern – trots att passet var borta

SPORTBLADET

BUDAPEST. Mikael Bränngren skulle åka på sitt livs pokeräventyr – en turnering i Budapest. Då insåg han att passet var försvunnet.

– Jag fick ångest. Kunde inte somna förrän klockan 5 på morgonen, säger ”Micke”.

Foto: Jim Baas
På plats  Mikael Bränngren kom i väg till pokerturneringen i Ungern – och laddade med ungerska nationalrätten gulasch halvtimmen innan spelet började för honom, klockan 14 på onsdagen.

Men allt löste sig.

Nu är han på plats i Budapest för att spela Unibet Open.

Dramatiska timmar

Över en lunch – skinka, ägg och så gulasch, förstås, när man är i Ungern – berättar han för Sportbladet Poker om de dramatiska timmarna när han brottades med lagar och regler, ambassader och flygbolag, för att resan skulle bli av.

– Sent på måndagen när jag skulle packa insåg jag att passet var borta. Om det är stulet eller om jag bara slarvat bort det vet jag inte, säger han.

Nåväl.

Något pass hade han inte och därmed verkade paketet, med resa och inköp till Unibet Open i Budapest, gå i spillo. Något han kämpat hårt i onlinepoker för att vinna.

– Jag betalade två dollar för att spela en turnering på nätet och vann den. Det kvalificerade mig till ytterligare en satellitturnering och vann den också. Och då hade jag vunnit resan till pokerturneringen.

En stor upplevelse.

Första gången på pokerresa

– Det är första riktiga turneringen jag spelar över huvudtaget. Jag har aldrig åkt i väg på något sådant tidigare, även om jag spelat poker i sex-sju år, säger han.

Vad var första tanken när du trodde att resan var förlorad utan ditt pass?

– Jag fick ångest. Kunde inte somna förrän klockan 5 på morgonen.

Den morgonen var det tisdag och ”Micke”, som är från Malmö men studerar på universitetet i Oxford, hade ingen möjlighet att åka ner till Svenska ambassaden i London för att ordna ett nytt pass.

– Vi hade en stor examen den dagen så det var helt omöjligt.

Gav inte upp

Men skam den som ger sig.

– Jag började ringa runt. Till ungerska ambassaden i Stockholm, till svenska ambassaden i London, till flygbolaget för att kolla om det gick att resa utan pass.

Det gjorde det.

Ungern har skrivit under Schengenavtalet och därmed är ett EU-körkort giltigt i stället för passet.

– Först ringde jag flygbolaget och de sa att det inte gick. Om jag lyssnat på dem hade allting varit förstört. Men jag gav mig inte och ringde vidare, då visade det sig att det faktiskt var okej, säger han.

– Om man ryter till brukar det lösa sig...

Men så är det inte med pokerproblem?

– Frågar du mig så handlar det om tålamod, känsla. Instinktskänslan. Och självklart tur. Och samtidigt ha bra kontroll på motspelarna. Men jag är så färsk i de här sammanhangen, så vi får se hur det går.

FAKTA

Unibet Open

Spelas i snitt en gång per kvartal. Senast, i Warszawa (december) vann en svensk för första gången. Han heter Simon Johansson, är från Luleå och vann förutom cirka 1,2 miljoner kronor även en friplats i nästa Unibet Open – det vill säga nu, den 4 till 8 mars, i Budapest, Ungern.

360 personer väntas spela turneringen i Budapest. Det gör att prispotten blir större och förstapriset större än i Warszawa där siffran landade på 286 startande.

Eftersom Tropicana casino, spelplatsen i Budapest, har små lokaler har man tvingats till tre startdagar – onsdag, torsdag, fredag. På lördagen blir det så ”semifinaldag” och på söndagen spelas finalbordet.