Hans plan kraschade

”Alla dog ... jag flyger aldrig med Cubana Airlines igen”

SPORTBLADET

BUDAPEST. Peter Swartling flög med Cubana Airlines på Kuba, där han har hus. Två dagar senare störtade det plan han flugit med.

– Alla dog. Jag flyger aldrig med Cubana Airlines igen, säger han.

Foto: Jim Baas
Inte flygrädd  Peter Swartling törs fortfarande flyga, som till Budapest denna vecka, trots en otäck händelse för ett decennium sedan.

Musikprofilen och pokerspelaren Peter Swartling har ett hus på Kuba.

Berättar nu

Men han väljer noga vilket flygbolag han åker dit med numera. Han berättar nu om flygkraschen som ägde rum 1997 för Sportbladet Poker:

– Jag flög mellan Havanna och Santiago de Cuba med en Yak57:a. Det är ett plan som de hade slutat tillverka reservdelar till 1977. Jag tyckte att det var en jätteobehaglig känsla på planet. Det fanns inte säkerhetesbälten, var slitet och allt luktade gammalt.

Det visade sig finnas fog för din obehagskänsla?

– Ja, det gjorde ju det. Två dagar senare störtade planet och alla dog. Bara ett plan flög den rutten, så det var samma plan.

Flygbolaget drabbades av tre krascher till de följande två åren och har varit med om åtta incidenter sedan 1976, se lista på

[extern länk].

Peter Swartling:

– Jag flyger aldrig med Cubana Airlines igen. Planet jag åkte med störtade två dagar efter att jag flugit med det och alla dog, säger han.

På Kuba rullar gamla amerikanska 50-talsbilar fortfarande. Utan nya reservdelar. Orsaken är USA:s handelsbojkott.

Peter Swartling berättar att de kan lagas lite hur som helst på ön.

– Saknar man en stötfångare kanske man sätter dit en del från ett kylskåp, det kan se ut lite hur som helst.

”48 timmar från döden”

Pokerproffset Mats Rahmn är med i diskussionen. Han säger:

Du var 48 timmar från döden.

– Ja, på sätt och vis, säger Peter Swartling.

Något som han verkat ta bra trots allt.

Utvecklade du flygrädsla efter det?

– Nej. Gud, jag har flugit så otrolig mycket i hela mitt liv, såväl stora plan som små propellerplan. Jag undviker gärna forna öststatsbolagen men har flugit både med stora, gamla plan och små propellerplan. Och jag kan flyga fredagen den 13:e också...

Apropå forna öststater.

På plats i Ungern

Intervjun görs i Ungern där Peter Swartling varit på plats i veckan för att spela Unibet Open i poker. Det gick inte så bra som han hoppats, respass första dagen. Men detta är hans tredje Unibet Open-deltagande, tidigare har han åkt ut dag 1 även i Madrid men tagit en meriterande 16:e plats i Milano.

– Jag gillar den här tävlingen. Det är bra prisstruktur och lagom antal spelare.

Följ turneringen

Söndag eftermiddag och kväll spelas finalen – läs allt om turneringen genom att klicka på blålänken intill, den leder till rapportbloggen här på aftonbladet.se.

FAKTA

om kraschen

Denna olycka skedde två dygn efter att Peter Swartling flög med samma plan:

11 juli 1997; Cubana Antonov 24; nära Santiago de Cuba: flygplanet störtade i havet ungefär tre minuter efter att det hade lyft på en nattflygning mot Havanna. Alla fem besättningsmedlemmarna och 39 passagerarna omkom.

Källa: [extern länk].