”Det behövs en stark man som brinner för spelarna”

Han tycker att spelarnas
tankar ska få genomslag

SPORTBLADET

Det är spelarna som utgör pokermarknaden men de har ytterst lite att säga till om. Nu vill Hans Eskilsson se en förändring på den punkten. Kanske inte ett spelarfack men åtminstone ett internationellt pokerförbund som kan påverka i viktiga frågor.

– Det behövs en stark person som brinner för de här frågorna, säger han.

Kl 10.00  Dags att nöta lite poker vid datorn för första gången denna dag. Hörlurarna är på efter ett telefonsamtal med pokerkompisen Micke Norinder.

Han har ett par förslag på namn. Och han själv är inte ett av dem.

– Jag är inte styrelsekung på något sätt. Dan Glimne eller Christer Björin är exempel på kloka män jag har förtroende för och som har bakgrunden som krävs.

Glimne är ”pokerprofessorn” som har en pokersida i Aftonbladets papperstidning varje fredag. Björin blev den första svenska spelaren som har vunnit ett WSOP-armband, för vinst i en deltävling i poker-VM.

– Glimne är väl den som passar allra bäst av de två, Björin kanske bara vill vara spelare. Jag vet inte, det är bara ett par namnförslag jag har.

Spelarnas rättigheter

Hans Eskilsson tog för en tid sedan upp pokerspelarnas rättigheter i sin blogg här på aftonbladet.se. Eller brist på detsamma, snarare. Han efterlyser kanaler för pokerspelare att göra sina röster hörda.

– Nu finns det ju ett pokerförbund i Sverige och det är väl de som ska visa vägen. Men jag vet inte om de kan säga till om så mycket som det ser ut i dag.

Eskilsson fortsätter:

– Det som behövs är en stark man som brinner för det och samlar motsvarande personer från England, Frankrike, Italien, Tyskland... sedan får det växa därifrån.

Annorlunda inom fotbollen

Han tror att problemet är pokerboomens ungdom, det är inte så länge sedan spelandet exploderade i omfattning.

– Jag har varit inne på det i tidigare debatter. Pokern är så pass ny, det gör att sådana här saker inte finns.

Hans Eskilsson har tagit upp ämnet i sin blogg på aftonbladet.se nyligen. Han gjorde då jämförelsen att han under sin fotbollskarriär kunde göra sin röst hörd. Om man hade en idé visste man vem som kunde påverka i frågan inom fotbollen.

Tre åsikter

I faktarutan nedan räknar Hans Eskilsson upp tre saker som han gärna skulle se ändring på inom pokern.

FAKTA

3 åsikter från Eskilsson

Flytta poker-VM

– Det spelades i april-maj förut och inte som nu mitt under den heta sommaren i Las Vegas. Den stora mängden pokerspelare, i Europa och USA, vill spela VM tidigare och ha ledigt på sommaren, då vill till exempel jag vara i Sverige. Med tanke på att så många tycker likadant är det märkligt att ingen förändring sker. Spelarna har nästan inget att säga till om, och om spelarna får säga något så är det i så fall amerikanerna, de styr.

Inför pot limit i fler turneringar

– Det här är min personliga åsikt. Jag tycker att man ska ha pot limit i betydligt fler turneringar, då blir spelet mer skicklighetsbaserat. Med no limit (att man får höja potten med allt man har, reds anm) blir det så mycket lotteri när man spelar så mycket all-in poker.

– Det blir också roligare som TV-sport om tittarna hinner se floppen (tre första korten på bordet, reds anm) innan alla pengar åker in.

Förbjud solglasögon och huvor

– Det är också min personliga åsikt. Om man är duktig på att läsa andra spelare ska man kunna dra nytta av det, då är det fel att kunna gömma sig. Samtidigt tycker jag att ”tells” är överdrivet, jag tror mer på att läsa motståndarnas spelmönster. Men för att profilera människan ska han synas och inte gömma sig bakom någonting så att man knappt vet hur han ser ut.