Byt plats med ett ungt och aggressivt proffs

SPORTBLADET

I dag byter du plats med ett ungt och aggressivt proffs, just som finalbordet börjar i en stor liveturnering. Du har näst största markerstapeln vid bordet, hela 741 000; bara Stol 5 har aningen mer, 763 000. Mörkarna är 5K-10K med en ante på 1K, och ni är tio vid bordet. Före floppen höjer du till 26K och bara Stol 5 synar medan alla andra lägger sig.

Efter floppen betar du ut 35K, men Stol 5 synar ännu en gång.

Nu har fjärde gatan dykt upp på bordet, och du betar 92K – men nu slår Stol 5 om till hela 250K. Det är din tur att tala igen. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen!

”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Kommen så här långt, och uppe mot syn både före och efter floppen samt nu ett resolut omslag efter turn, är det enda förnuftiga alternativet att släppa taget om dina hålkort: du har bara ett överkort och inga som helst drag, medan motspelaren kan ha en hel flora av händer som han nu gottar sig åt, som ett slowspelat överpar, eller 6-A eller J-x. Ett annat misstag du har begått är att försöka ge dig på den enda stapeln vid bordet som är större än din.

Vem du just bytt plats med?

Det unga finska proffset Joonas Helin, vid finalbordet i Unibet Open i Budapest under den gångna helgen. Här gör sedan Helin misstaget att bli överaggressiv och ställer in resten av keramiken (!) som svar på omslaget från spanske spelaren Alvaro Aspas Tarrazón.

Tarrazón som har 2-2 för kåken har inga som helst problem med att blixtsnabbt syna (tänk också på att kåken åsido är din all-in inte är mer skrämmande än att den ger motspelaren pottodds på runt 2 mot 1 för syn!), och plockar förstås ut Joonas Helin som blir först med att lämna bordet. Ett klart exempel på faran med att ignorera varningssignaler...

Dan Glimne