Rikskris spelade om pengar

”Det är väl inga problem”

SPORTBLADET

Det har spelats kort om pengar på träffar med Kris, enligt Sveriges Radio. En del av dem som varit med på träffarna är – spelmissbrukare.

”Rikskris-representanterna drog in ungdomsledarna och spelade av dem reskassorna i poker”, enligt uppgift till Sveriges Radio.

Enligt SR har Kris fått 80 000 kronor av Folkhälsoinstitutet för att motverka spelmissbruk. Men samtidigt har man alltså uppmuntrat till spel. Kris Stockholmsavdelning blev nyligen utesluten ur riksorganisationen Rikskris.

Spel om pengar

Enligt dem själva beror det på att de kritiserat att representanter från Rikskris ska ha spelat om pengar i samband med en konferens i Ryssland.

Då hade man nyligen haft en kurs om spelberoende.

– Under den resan kom det fram en massa människor som hade spelberoende, inom organisationen. Det var ungdomar det var riksledamöter, säger Peter Söderlund, ordförande i den nu uteslutna Stockholmsavdelningen, till Sveriges Radio.

Han berättar vidare:

– Tre, fyra månader senare, när vi åkte till Ryssland på en resa anordnad av Rikskris, drog Rikskris-representanterna in ungdomsledarna och spelade av dem reskassorna i poker.

Hemlighåller hur mycket det rör sig om

Några summor nämns inte.

Men att spel om pengar har ägt rum, det erkänner Christer Carlsson, ordförande för Rikskris.

– Det är väl inga problem om de spelar om en tia eller något men jag tycker inte det är bra, säger Carlsson.

Mulle – ett kortspel för två till fyra spelare, som spelas med två kortlekar – och poker är spelen det ska ha handlat om.

”Vet inte” om han var med på utlandsresa

Lars Liljegren, styrelseledamot i Rikskris, svarar svävande på om han var med på resan:

– Det vet jag inte, det är möjligt att jag var, säger han i intervjun på

[extern länk].

Liljegren fortsätter:

– Det är småpengar det handlar om.