Onlinespel förbjuds i Robinsonparadiset

Gigantiska böter och fängelse hotar lagbrytare

SPORTBLADET

Lotterier och annat spel online, såsom poker, förbjuds helt av filippinska staten. Gigantiska böter och flera års fängelse hotar lagbrytare. Allt enligt ett nytt lagförslag.

Foto: Peter Wixtröm
Filippinerna Sol- och badparadis – men inte spelparadis. Här, där bilden är tagen, spelas nya avsnitten av TV-succén Robinson in.

Filippinerna är ett sol- och badparadis och inspelningsplats för en ny omgång av svenska TV-succén Expedition: Robinson. Bilden intill är tagen i januari i år.

Men Filippinerna är långt ifrån ett spelparadis.

Totalförbud mot icke statligt spel

Enligt ett nytt lagförslag kan allt icke statligt sanktionerat spel förbjudas.

”Undantag kommer att göras bland annat för spel på hästar om vadslagningsfirman har licens ... samt för ett statligt företag som ordnar lotterier”, skriver Poker.se.

Ifrågasätts

Detta höjer kritiker på ögonbrynen över, som tycker att samma regler ska gälla för alla spelföretag oavsett vilken aktör som bedriver verksamheten.

Dryga böter

Den som bryter mot lagen – om den verkställs – kan räkna med dryga böter. Inte minst om det handlar om poker: varje vinst som aktören gör ska den få betala böter för. Det blir hisnande belopp om man bryter ner det till pottnivå, konstaterar Poker.se: ”skulle i så fall bli ganska stor belopp i böter för en pokersajt om varje satsning i varje pott ska räknas in i böterna”.

Nöt att knäcka

Filippinska staten har dock en nöt att knäcka om de genomför förslaget. Hur ska de stoppa utlandsbaserade aktörer?

Samma fråga som den svenska staten tampas med.