”Som det är nu spelar vi inte poker”

Thorson trött på att ”spela bingo” vid EPT:s finalbord

SPORTBLADET

Blindarna är för höga vid EPT:s finalbord, tycker svenska stjärnan William Thorson. Nu vill han se en ändring.

– Som det är nu spelar vi inte poker. Det är bingo, säger han.

Foto: Lina Olofsson/PokerStars
William Thorson lanserar ett eget förslag för hur finalborden ska spelas i EPT. Bilden är tagen i samband med PokerStars EPT Dortmund nyligen, då han nådde finalbordet – hans fjärde i EPT.

Problemet är alltså att blindarna, insatser som måste läggas av alla spelare under ett varv runt pokerbordet, är på tok för höga.

– Det är enkel matematik. När du sitter vid finalbordet är medelstacken lite över 800 000 och blindarna (lilla respektive stora mörken som det även heter, reds anm) är 20 000 respektive 40 000. Det räcker alltså till 22 big blinds.

Det är alldeles för lite, enligt Thorson.

Han påpekar att de obligatoriska insatserna är klart lägre i början av turneringen, sett till hur mycket marker spelarna har.

– När blindar ligger på 50 till 100 dollar i början av en turneringen skulle spelarna ha en medelstack på 2 000 chips men där är säkert medelstacken 11 000. Och då kan du spela poker.

Långsammare, tack

Det är just vad Thorson vill se mer av vid finalbordet. Dels med lägre blindar men också med längre nvåer, det vill säga spelsessioner innan blindarna går upp igen.

– Det ska gå mer långsamt, då blir det spel och man kan göra riktiga drag som man gör i poker.

– Det kan man inte när blindarna är för höga, då är det ”all-in poker” med kort som man aldrig skulle satsat med tidigare under turneringen. Nu måste man höja och blunda, och hoppas att ingen synar. Om någon gör det kan man bara hoppas att man vinner.

”50 årslöner”

För slumpartat, för William Thorsons smak.

– Det blir bingo. All-in, all-in, all-in. Och med tanke på att det kan handla om i fall man får med sig en miljon eller tio miljoner tycker jag inte att det ska vara så. Tio miljoner, det är ju 50 årslöner för en vanligt arbetare.

Finalbord i två dagar

Han har klart för sig varför blindarna måste åka upp så snabbt och finalen spelas klart i vettig tid.

– Det är för att TV-sändningarna av finalerna är så dyra att producera. Det kostar en miljon att ha kvar TV där en dag till.

Det är ändå vad Thorson hoppas på.

– Ja, dela upp finalbordet över två dagar. Åtta första dagen, sedan spelas det ner till fyra nästa dag. Då kan man ha längre nivåer och lägre blindar som gör att det blir riktig poker som spelas. Det är också viktigt eftersom folk sitter och tittar på sändningarna, det blir mycket bättre TV-produktion om de får se floppen (de tre första korten på bordet) oftare och inte bara en massa all-in som avgör potterna innan floppen kommer.

Ta från potten

Frågan är hur man ska hitta en ekonomisk lösning i så fall. William Thorson har ett förslag.

– Ta två procent av prispotten till att förlänga finalbordet en dag till. Åtta spelar TV-bordet första dagen, då det spelas ner till fyra spelare. Sista dagen spelar de fyra bästa vidare. För den som vinner spelar det inte så stor roll om det blir 917 000 euro (som i Dortmunds EPT nyligen, reds anm) eller två procent mindre, detsamma gäller de andra som får pengar också.

Thorson har nått fyra finalbord i EPT sedan 2006 – ingen har nått fler. Men han har aldrig nått ända fram, aldrig vunnit en EPT. Den ironiskt lagde kan påstå att han föreslår detta på grund av egen bitterhet men det avfärdar han bestämt.

– Jag har vetat villkoren i de turneringar jag spelat och det har varit lika för alla. Men det här handlar ju om kommande turneringar och inte de jag spelat. Jag vill inte ändra på det som varit utan försöker påverka till det bättre i framtiden.

”Alla vinner”

Thorson tänker ta upp frågan med PokerStars, som är sponsor för European Poker Tour och även hans personliga sponsor.

– De kanske kan skjuta till lite pengar tillsammans med spelarna från prispotten. Vi kanske kan mötas på halva vägen någonstans, det blir en win-win-situation.

FAKTA

Thorsons förslag i korthet

Lägre blindar (obligatoriska insatser) vid EPT:s finalbord. Det ger spelarna handlingsutrymme vid bordet och ger bättre spel med fler kort på bordet som tittarna får se. Bra för alla.

Ta ett par procent av prispotten till att delfinansiera ett finalbord över två dagar i stället för en.