Veckans pokerteori

Byt plats med en svensk stjärna

SPORTBLADET

Här ska du få byta plats med ett erfaret svenskt proffs under senare delen av en större turnering. Av de över 600 deltagarna är det just nu 54 kvar, alltså alla som fortfarande är med har hamnat i pengarna. Mörkarna är 2 000–4 000 med en ante på 400, och Stol 2 (UTG + 1) betar ut 8 500 före floppen som du synar från lilla mörken; även stora mörken synar.

Nu har floppen landat på bordet, och både du och stora mörken checkar varpå Stol 2 betar ut 11K. Du har bara cirka 60K i stapeln, mindre än vad både Stol 2 och Stol 8 har, och snittstapeln är över 123K. Du har en solid image vid bordet, och nu är det din tur att tala igen.

Vad gör du?

Tänk efter och analysera situationen!

”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Din första impuls är kanske att lägga dig, med bara ett par i femmor och två överkort på bordet – men tänk efter en gång till, vilket Johan Storåkers gjorde här under EPT i Dortmund nyligen: och det är just Storåkers du har bytt plats med! Ett ess på bordet är alltid ett skrämselkort, för den som inte har ett till i handen; och du är relativt shortstackad och måste ta chanser här och var om du ska kunna ta ett skott på finalbordet. Alltså: överväg med tanke på din blygsamma markerstapel och din solida image en checkhöjning här, vilket borde kunna skrämma motståndarna ordentligt! ”Det kändes som om han bara hade ett högt par när han höjde till måttliga 8 500 från tidig position”, kommenterade Storåkers efteråt som förklaring till varför han här höjde till 32K. Stora mörken kastade genast sin hand, och Stol 2 stekte en lång stund innan han visade upp Q-Q som han slängde! Och vad hade Storåkers gjort om motspelaren gått all-in? ”Då hade jag fått lägga mig”, svarade han med ett flin på den frågan. Här är ett bra exempel på hur man kommer långt i en turnering, med lite djärvhet och en hygglig läsning av motståndarna...

Dan Glimne