”Helt overkligt”

Självmordsbombare tog 17 liv – men Peter överlevde

Då – och nu  Förut var Peter ”Zupp” Jepsen professionell soldat, numera är han professionell pokerspelare.
SPORTBLADET

KÖPENHAMN. Han var på plats när 17 människor miste livet av en bilbomb. Själv klarade han sig undan med en benskada. Nu är Peter ”Zupp” Jepsen framgångsrik pokerspelare med miljoner på kontot.

– Jag har haft tur i livet. Det är bara att konstatera, säger han.

Sportbladet Poker träffar honom i hans hemstad, Köpenhamn. I den mån han, och svenska flickvännen Frida Johansson, över huvudtaget har någon hemstad.

– Det blir mycket resande för att spela pokerturneringar och Frida följer med på dem och jobbar som massös. Vi har inte hunnit skaffa oss någon lägenhet än, säger pokerstjärnan.

Med i TV-program

SVT visade i början av detta år en danskproducerad dokumentär om nyblivna miljonärer i Danmark. Filmteamet följde ett äldre par, som hade unnat sig en traktor men knappt något annat för en stor summa de ärvt. De följde också ”Lotto-Henrik”, en dansk ung kille som vann över 20 miljoner danska kronor på just Lotto och ett år senare hade satt sprätt på mer än hälften av dem.

Peter, som tjänat ihop sina pengar på pokerspel, framstod som ”mest lagom”, den som skötte sina nyvunna miljoner på sundast sätt.

– Jag tycker de speglade det bra i programmet men vet inte hur nöjda de andra är, säger han.

I programmet fick tittarna följa Peter och Fridas jakt på en bra lägenhet.

– Men vi hittade aldrig någon och är glada för det nu. Efter det har ju marknadspriserna rasat rejält.

”Zupp” – som i soppa

Han kallas för ”Zupp”, ett smeknamn han fick under en tid då han ägnade mycket tid åt datorspelet Counterstrike tillsammans med kompisar.

– När vi spelade spelet brukade vi äta lunch på samma restaurang. En kompis åt alltid kyckling så han kallades för det i vårt lag. Jag åt soppa och kallades för ”Suppe”.

Han vände på S:et så att det blev ett Z och på E så att det blev en trea.

– Det blev ”Zupp3” och jag tog med mig smeknamnet till pokern men skippade trean så att det blev ”Zupp”, berättar han.

Professionell soldat

Counterstrike är ett spel där man krigar mot varandra i cybervärlden.

Men Peter Jepsen har även varit i krig på riktigt. Han tjänstgjorde i irakiska staden Basra under en period och var med om en tragisk händelse.

– Jag var professionell soldat i fyra år, innan jag började spela poker, och var del av en specialenhet som utbildade irakiska poliser. När jag varit där i åtta månader hände det, några självmordsbombare körde in med bilbomber mot polisakademin.

Han fortsätter:

– Vi hörde en smäll och sprang ut. Det låg skadade och döda människor där och fler började flockas vid platsen. Men vi visste att det kan komma två explosioner vid ett ställe när folk har börjat samlas och såg till att få alla att skynda sig därifrån.

”Kändes helt overkligt”

Mycket riktigt.

Strax dök ännu en bil med självmordsbombare upp – och en ny explosion var ett faktum.

– Allt kändes helt overkligt. Det känns inte verkligt när man är där, säger han.

– Det känns fullständigt som att kolla på en film, typ Black Hawk Down.

Men det var på riktigt.

– Det är svårt att förstå. Man blir jätterädd i ett sådant läge men så var det inte, de flesta som har gått igenom min utbildning blir inte det.

Det kom en vardag även efter den tragedin.

– Händelsen i Irak var en erfarenhet för livet, jag vill inte säga att det var en kul erfarenhet eftersom människor dog men det gav mig en lite annan syn på livet. Varje dag när jag vaknar tänker jag ”f-n vilken tur jag har”.

”Haft jättetur”

Peter Jepsen är glad över den tur han haft, inte bara i och med att han är i livet.

– Jag har faktiskt jättetur generellt. Inte när jag spelar poker men annars. Jag har en underbar flickvän, jag har vunnit en EPT, har en sponsor (där han nyligen bytt till långtidskontrakt med Betfair, reds anm).

EPT, ja.

Peter Jepsen vann PokerStars EPT Warszawa 2007. Detta som total outsider.

– Jag och Frida hade varit i Las Vegas och det hade gått riktigt dåligt för mig, jag hade gått minus 300 000 dollar. Danska pokertidningar skrev att jag är slut.

Skrällde mot oddsen

Något som tydligen oddssättarna tog fasta på inför Polenturneringen.

– De satte 500 i odds på mig och man fick bara satsa tio euro. Men det var 20 som gjorde det och flera av dem var kompisar till mig. De vann femtusen euro var (ungefär tiodubbla i svenska pengar, reds anm).

Han konstaterar:

– Och så ”klonkade" det.

Peter Jepsen ler.

Han har många skäl.