Vann – utan att kolla sina kort

SPORTBLADET

Annette Obrestad, 19, litar blint till sin förmåga att spela bra poker. Så blint att hon inte ens behöver titta på sina egna kort. Hon testade att spela en nätturnering med 180 spelare – och vann.

Foto: Jannicke Forsberg
LONDON Annette Obrestad vann, år 2007, World Series of Poker i London med ett byte på över 11 miljoner, i norska kronor. Hon är den yngsta vinnaren någonsin i denna turnering.

När Scandinavian Poker Awards hölls i Köpenhamn måndag kväll, dagen innan EPT-turneringen Scandinavian Open började, fick norskan Annette Obrestad två av de fem priserna. Dels valdes hon till årets bästa kvinnliga spelare och dels priset för årets prestation. Hennes största prestation var att vinna WSOP i London (se bilden intill).

Räknade ut motståndarnas händer

Hon anses allmänt vara en extremt bra pokerspelare – något som hon bevisat på många sätt. Ett av sätten sägs enligt rykten ha varit att spela en hel turnering på nätet utan titta på sina egna kort.

När Annette Obrestad intervjuades av kvällens konferencier, Daniel Negreanu, ställde han frågan alla ville ha svar på – om det är sant att hon spelat utan att kolla sina kort under spelets gång.

– Jag tittade på korten vid något enstaka tillfälle men i övrigt spelade jag bara efter vad jag trodde att de andra hade och det försökte jag räkna ut genom att se hur de agerade i varje runda, säger hon.

Framöver kommer hon dock se vad hon har på handen.

– Det där gjorde jag bara en gång, som ett experiment.

Michaela var nominerad – men fick inte pris

Annette Obrestad vann priset som bästa kvinnliga spelare i konkurrens med bland andra svenska stjärnskottet Michaela Johansson, 22, som kom tvåa i Svenska pokerförbundets live-SM i Tallinn 2007 och även vann en turnering i Las Vegas samma år.

Hon var med och slog ut Peter Swartling ur turneringen i ett tidigt skede.

”Vid hans bord satt tre norrmän och Peter var ensam svensk och då går det ju som det går”, skriver Aftonbladets Lina Olofsson i sin pokerblogg.

Men innan tisdagen var över hade även Annette Obrestad åkt ur turneringen.

FAKTA

PokerStars Scandinavian Open

460 spelare gör upp i Casino Copenhagen från tisdag till lördag.

Halva startfältet börjar tisdag, andra halvan onsdag.

Annette Obrestad spelade under tisdagen – men åkte ur turneringen samma dag.