Världsmästaren köpte sex våningar högt hus till mor

Försörjer 11 syskon

SPORTBLADET

BARCELONA. Scotty Nguyen, 48, har blivit mångmiljonär på poker. Han försörjer sig – och hela sin enormt stora familj – med hjälp av spelet.

– De har aldrig behövt jobba en dag i sitt liv sedan jag vann. Och till mamma har jag köpt ett sex våningar högt hus, säger han.

Scotty Nguyen i sin svit på Hotel Arts i Barcelona. För Sportbladet berättar världsmästaren om hur han hjälper sin familj ekonomiskt.

Vietnamfödde Scotty Nguyen (efternamnet uttalas ”Win” i hemlandet).

– Det är vanligaste efternamnet i landet. Alla med makt i landet heter så, inklusive alla presidenter i landet de senaste 50 åren, säger Scotty.

”Sjukt mycket pengar”

”Win”, att vinna, är något som Scotty vet mycket om. Det stora genombrottet som pokerspelare kom 1998 då han vann poker-VM – och en miljon dollar.

– Det var så sjukt mycket pengar i Vietnam på den tiden att det inte går att beskriva. Jag ringde hem till Vietnam och min lillebror svarade. Jag sa ”brorsan, jag har precis vunnit den största tävling som går att vinna. Jag har vunnit en miljon dollar!”.

Scotty berättar för Sportbladet, som han gjort vid ett tidigare tillfälle:

– Min bror sprang ut i glädjerus och berättade för alla grannar, vänner och familjen. Han gick ut och firade men tog tyvärr en drink för mycket och blev överkörd av en lastbil på vägen hem.

– För den största lyckan i mitt liv fick jag alltså betala det högsta priset. Jag miste min bror på grund av att jag vann poker-VM. Om jag kunde skulle jag vrida tillbaka tiden för att få allt ogjort.

Men tiden går framåt.

I Barcelona

Sportbladet träffar honom i Barcelona, där han är på plats för att spela på Europatouren. För att – vinna.

– Det är målet jag har. Och jag är så motiverad för jag spelar dels för att jag älskar poker, det är det enda jag kan göra här i livet, men också för att försörja min familj, de ska ha det så bra som möjligt.

Familjen är allt annat än liten.

– Jag har en väldigt stor familj, åtta bröder och fyra systrar. Vi är 12, baby. Och jag är äldst, så jag måste lyckas i livet och se till att de andra har det bra.

Lyckats har han.

Tio miljoner dollar

Scotty har spelat in mer än tio miljoner dollar i livepoker. Det räcker långt för att ge det bästa till familjen.

– Hundra dollar är oerhört mycket pengar där borta, säger Scotty, som bor i Las Vegas sedan länge.

Men gåvorna har inte stannat vid en hundring i månaden.

– De har fått pengar, bilar, hus... allt. – De har aldrig behövt jobba en dag i sitt liv sedan jag vann. Och till mamma har jag köpt ett sex våningar högt hus, säger han.

– Jag ger bort 60 procent och behåller 40 procent själv. Det är en så bra bror jag är, jag tar hand om dem.

Amerikan, baby

Och det är viktiga värderingar för Scotty Nguyen. Men han känner sig inte som vietnames på samma sätt nu som förr.

– Det var länge sedan jag flyttade. Jag är amerikan, baby. Jag lever den amerikanska drömmen.