VM på nätet lockar över tusen svenskar

SPORTBLADET

Svenska nätspelare vann i fjol över 13 miljoner kronor i inofficiella poker-VM online – WCOOP som spelas i PokerStars pokerrum på nätet.

Den 3 september startade World Championship Of Online Poker på nätet. Närmare 300 miljoner kronor ligger i den totala prispotten. Enligt arrangören

Turneringsserien, PokerStars.com World Championship of Online Poker (WCOOP), består av 45 turneringar och pågår under knappt tre veckor.

Större än tennis och golf

Det snabbväxande globala intresset för nätpoker har gjort att WCOOP på ett par år har etablerat sig som en av världens största singelsportsturneringar. Prispotten i WCOOP är i år drygt dubbelt så stor som ATP-tourens största turnering, Wimbledon, och drygt fyra gånger större än PGA-tourens The Players Championship.

– Hittills har WCOOP vuxit från fem till nära 300 miljoner kronor i prispengar på sju år, och under de senaste åren har WCOOP vuxit långt förbi de traditionella turneringssporterna, säger Johan Bondesson, Sverigechef på PokerStars.

Han fortsätter:

– Den starka utvecklingen är extra intressant ur ett svenskt perspektiv med tanke på dels det stora intresset för nätpoker som finns i Sverige och dels alla de framgångsrika spelare som kommer från Sverige.

Sedan starten 2002 har tusentals svenskar spelat i WCOOP och Sverige är den näst mest framgångsrika nationen i WCOOPs historia.

De svenska spelarna har sammanlagt spelat ihop närmare 49 miljoner kronor, ett resultat som enbart USA överträffar. Förra året deltog 1 112 svenska spelare i WCOOP och spelade hem över 13 miljoner kronor.

– Inför WCOOP arrangerar PokerStars kvalturneringar och baserat på de svenska framgångarna i kvalen och intresset i stort så räknar vi med ytterligare ett par hundra svenskar i året serie, säger Johan Bondesson.

Den 20 september spelas finalturneringen med över 70 miljoner kronor i potten.

PokerStars

ARTIKELN HANDLAR OM