Därför har de blivit spelambassadörer

SPORTBLADET

Nio experter inom områden som fotboll, tennis, hockey och poker. Men hur väljs de ut?

Foto: Pierre Zoetterman/Bananablue.se
Ambassadörer  – För spelbolaget Expekt. Övre raden: Mats Wilander, Zbigniew Boniek, Glenn Strömberg, Jari Rantanen. Nedre raden: Nedersta raden: Niklas Wikegård, Fredi Bobic, Scotty Nguyen, Pontus Kåmark, Sepp Piontek.

Spelbolaget Expekts informationschef Dan Vikman svarar:

– De ska ha en stor karriär med sig. De är populära, kunniga och seriösa. Och de ska kunna vara medieprofiler. Där har vi Niklas Wikegård som ett bra exempel, han är på TV hundra gånger om året.

Vanligt i branschen

Expekt är på inget sätt ensamma om att ha ambassadörer, som marknadsför spelbolaget. Fenomenet kan du se överallt i spelvärlden. PokerStars, Full Tilt Poker och Unibet är bara tre exempel på andra bolag som arbetar likadant. Expekts ambassadörer, som finns listade nedan, är alltså bara ett av många exempel.

Mats Wilander

Tennis.

Sjufaldig grand slam-vinnare. Nummer 1 i tennisvärlden 1988. En av Sveriges bästa tennisspelare genom tiderna, tillsammans med Björn Borg och Stefan Edberg.

I dag är han förbundskapten för svenska tennislandslaget – något han inte tar betalt för (!) på grund av förbundets svaga ekonomi. Och så är han alltså tennisexpert hos Expekt.

Scotty Nguyen

Poker.

Ännu aktiv, en av världens mest kända och bästa pokerspelare. Vann poker-VM 1998, och kammade hem en miljon dollar på köpet. Därefter har han fortsatt skörda framgångar.

Glenn Strömberg

Fotboll.

Slog igenom i IFK Göteborg då man vann Uefacupen 1982. Mångårig mittfältskugge i svenska landslaget, som blev populärt proffs i Atalanta från Bergamo. Bor ännu kvar i den italienska staden. Har ett grundmurat intresse för spel sedan barnsben, i princip.

Zbigniew Boniek

Fotboll.

Tog Polen till VM-brons 1982 och utsågs av Pelé till en av världens 125 bästa, nu levande, fotbollsspelare genom tiderna. Den östeuropeiska spelmarknaden växer starkt och där är ”Zibi” ett stort affischnamn.

Fredi Bobic

Fotboll.

Profilstark anfallare, främst i mitten av 1990-talet. När Tyskland vann EM i England 1996 blev han skyttekung med 17 mål. Notorisk målskytt även i klubblaget Stuttgart.

Jari Rantanen

Kraftfull anfallare på 1980-talet, spelade en viktig roll när IFK Göteborg vann Uefacupen för andra gången, 1987. Då gjorde han fem mål på tio matcher. Hemma i Finland spelade han för Helsingforslaget HJK men större delen av karriären var han utomlands. Förutom Blåvitt blev det även spel i Estoril (Portugal) Beerschot (Belgien) och Leicester (England). Är i dag fotbollskrönikör och ihågkommen som en stor spelare i Finland, där fotbollen är på frammarsch.

Pontus Kåmark.

Spelade för AIK, Leicester och IFK Göteborg, oftast som högerback. Var med i svenska VM-laget 1994, som vann brons i USA. I dag är han fotbollsexpert på TV4.

Sepp Piontek

Fotboll.

Dansk förbundskaptenslegend, ledde det det populära och vackert spelande rödvita landslaget på 1980-talet. Har därefter varit förbundskapten för Turkiet och hyllas för sina insatser där. Kallas ”baba” – pappa – där.

Niklas Wikegård

Hockey.

Blev coach i unga år och gjorde sig tidigt känd genom att inte tveka att säga vad han tycker. Den egenskapen har han tagit med sig när han blivit SVT:s hockeyexpert.